logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken voor ondernemers

Ondernemen is een vak apart. Toen ik drie jaar geleden als zelfstandig ondernemer begon, had ik na een paar maanden spijt als haren op mijn hoofd. Waarom? Nou, eigenlijk omdat ik me gewoon niet goed had voorbereid. Er komt zoveel kijken bij goed ondernemerschap! Ik ben trouwens wel blij dat ik heb doorgezet. Die vrijheid, flexibiliteit en veelzijdigheid vind je waarschijnlijk nergens in een betaalde baan. Ben je een ondernemer, of wil je meer halen uit je bedrijf, put dan kennis, ervaring en vooral motivatie uit de boeken hieronder.


De wereld van het ondernemen, eenvoudig uitgelegd

De wereld van het ondernemen, eenvoudig uitgelegd

De Wereld van het Ondernemen, eenvoudig uitgelegd doet precies wat de titel belooft. Het laat je alle aspecten van het ondernemen zien in woord en vooral in beeld. De vrolijke illustraties en korte stripverhalen zetten grappige situaties neer. Dialogen tussen ondernemers, tussen ondernemer en klant, tussen ondernemer en investeerder… welke situatie je ook maar kunt bedenken. Via deze gesprekken wordt je vaak aan het denken gezet over de manier waarop jij je onderneming moet leiden. Dat je niet bij de pakken moet neerzetten als het eens een keertje tegenzit. Hoe jij kunt groeien en mensen kunt motiveren – kortom, alles wat jij als ondernemer moet weten.

Maar… het is wel een algemeen boek. Het vertelt niet hoe het in zijn werk gaat met het invullen van een aangiftebiljet, het kiezen van een boekhoudprogramma of hoe de inschrijving bij de Kamer van Koophandel in zijn werk gaat. Het vertelt je meer over de ethiek die bij een bedrijf komt kijken. Hoe je een bedrijf start, hoe je een product aan de man brengt en hoe je zorgt dat de opbrengsten de kosten overstijgen. Hoe jouw bedrijf kan groeien en waar je op moet letten als je producten maakt. Daarmee is dit eigenlijk een boek om mee te beginnen, voor je een bedrijf start, maar het kan ook van pas komen als je al een tijdje bezig bent en toe bent aan een nieuwe impuls, om even uit een dipje of een dal te komen.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Deltas, 126 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789044760378. Prijs: 19.95 euro.

Ga direct naar De wereld van het ondernemen, eenvoudig uitgelegd op BOL.com.

Playmode

Playmode

Om goed ondernemer te zijn, moet je creatief bezig blijven. Je moet inspelen op alles wat er in je omgeving gebeurt. Krijg je een opmerking van een klant? Dan moet je daar iets mee doen om je producten of diensten te verbeteren… of er op een goede manier mee omgaan. Komt een concurrent met een beter product? Dan zul je moeten oordelen of dat je die strijd wil aangaan. Of gewoon om je productaanbod uit te breiden: wat kun je doen om meer geld te gaan verdienen of je positie te verbeteren? Playmode staat voor de houding waarin iedereen creatief kan zijn. Ieder op zijn eigen manier, uiteraard.

Playmode is heerlijk geschreven. Het is een fijne mix van achtergrondinformatie, kennis en feitjes, maar ook praktische opdrachtjes en inzichten die je kunt verkrijgen door naar je eigen wereldje te kijken. Het zijn makkelijk en toegankelijke opwarmoefeningen en verfrissende manieren om naar jouw eigen doen en laten te kijken. En creativiteit draait niet alleen om echt iets creatiefs maken, het gaat om de manier waarop je in het leven staat. Hoe je ineens dingen bedenkt om bepaalde taken makkelijker of leuker te maken, innoveren of spelen. Het is een praktische en vooral inspirerende methode die uitnodigt tot creatief denken.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Nijgh en Van Ditmar, 261 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789038808604. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Playmode op BOL.com.

Thuisvoordeel

Thuisvoordeel

Dit is niet direct een boek voor zelfstandig ondernemers, maar ook voor mensen die een normale vaste baan hebben. In Thuisvoordeel gaat Koen Blanquart namelijk in op manieren om op afstand met elkaar te kunnen samenwerken. Of, zoals de subtitel al zegt: wat we van digital nomads kunnen leren over plaatsonafhankelijk werken’. En eerlijk gezegd past dit perfect in mijn plaatje als freelance tekstschrijver. Ik werk plaatsonafhankelijk, en het liefst ook tijdonafhankelijk. Wanneer ik het wil, waar ik het wil. Hoewel dat laatste meestal thuis is, op mijn aangepaste werkplek.

Het prettige is dat Koen Blanquart weet waar hij het over heeft. Het is duidelijk zijn passie om de wereld van digitale nomaden open te stellen voor het grote publiek, simpelweg door het te spiegelen met onze standaard werkwijzen. Denk bijvoorbeeld eens aan efficiënte manieren om te vergaderen en overleggen te plegen, samen te werken of te brainstormen. Die wereld is door alle coronamaatregelen natuurlijk akelig dicht bij ons gekomen. Bijna iedereen worstelt met deze problemen en loopt regelmatig tegen heel logische problemen aan. De oplossing blijkt te liggen in die wereld van digitale nomaden. Hoe gaan zij daar mee om? En op welke manieren kunnen wij die werkwijze (in aangepaste vorm) toepassen op ons wereldje? Het geeft managers tips om het plaats-onafhankelijk werken op een goede manier in te richten en mogelijk te maken. Ook geeft het de werknemers tips hoe ze op een goede manier een work-lifebalance kunnen hebben. En beide tips komen voor jou als ondernemer weer van pas. Je leert namelijk hoe je plaatsonafhankelijk kunt werken, maar ook waarom die manieren het meest efficiënt zijn. En dat communiceert wel zo prettig naar je opdrachtgevers toe.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Pelckmans, 196 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789464014280. Prijs: 30 euro.

Ga direct naar Thuisvoordeel op BOL.com.

Microsoft Teams voor eindgebruikers

Microsoft Teams voor eindgebruikers

In navolging van het bovengenoemde boek is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste software onder de knie krijgt. Microsoft Teams is één van de meestgebruikte programma’s om in samen te werken, dat naadloos samenwerkt met de andere Microsoft Office-applicaties. Dat geeft het programma al een fraaie voorsprong. Microsoft Teams voor Eindgebruikers is een uitgebreid naslagwerk met daarin – op papier – alle mogelijkheden, functies en handelingen stap voor stap uitgelegd. Het boek laat je zien hoe je samenwerkt in projecten, hoe je mails toevoegt aan Teams en hoe je taken toekent aan de verschillende deelnemers. Natuurlijk leer je ook hoe je mensen uitnodigt, videogesprekken tot stand brengt en hoe je makkelijk kunt samenwerken aan projecten. Zelfs externe apps komen aan bod!

Microsoft Teams voor Eindgebruikers laat je in woord en beeld zien hoe je kunt werken met dit programma. Het gebruikt talloze screenshots, die je vast zullen helpen om de juiste weg te vinden in het uitgebreide programma. Want je kunt er veel meer mee dan je in eerste instantie zou denken! Super praktisch is ook het lijstje met sneltoetsen, achter in het boek. In de Index vind je redelijk snel waar je naar op zoek bent, maar dan moet je wel de Teams-terminologie een beetje onder de knie hebben. Mijn suggestie? Lees het boek eerst van voor tot achter door. Spring je van hoofdstuk naar hoofdstuk, dan mis je een bepaalde diepgang en kennis van termen die je wel nodig hebt. Het is een prettige kennismaking met Teams, die je (zeker voor beginners) heel wat nieuwe dingen laat ontdekken. Jammer genoeg blijft het vaak ook een beetje op de oppervlakte. Een flink aantal van de screenshots zijn voor de gemiddelde gebruiker overbodig.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Van Duuren Media, 206 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463562294. Prijs: 29.95 euro.

Ga direct naar Microsoft Teams voor eindgebruikers op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.