logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken voor jonge wetenschappers


Er zijn heel wat specifieke educatieve kinderboeken te koop, die je van alles vertellen over een klein stukje van onze wereld. Hieronder vind je drie heel specifieke boeken: over bouwkunde, programmeren, ruimte en tijd… lees snel verder en geniet van deze toffe boeken!


Dwars door tijd en ruimte

Dwars door tijd en ruimte

Dwars door tijd en ruimte verdient al een bonuspunt voor het pure lef om abstracte concepten als tijd en ruimte aan te pakken. Daarnaast krijgt het bonuspunten voor het feit dat ze dat op een geweldige manier ook voor elkaar weten te krijgen! En ik moet zeggen dat die mening zich heeft ontwikkeld. Als je het boek namelijk doorbladert, lijkt het een willekeurige verzameling weetjes en fun facts te zijn. Zodra we het boek van voor tot achter doorlazen, blijkt het een fantastische opbouw te hebben. Niet alleen qua tijdlijn en de chronische opbouw van ontdekkingen, maar vooral ook als je kijkt naar de begripsvorming van de concepten Tijd en Ruimte, net als de samenhang van die twee begrippen.

Stap voor stap uitleg is de sleutel tot het succes van dit boek. Het begint met tijd en de ‘ontdekking’ van de kalender, klokken en concepten als het schrikkeljaar. Daarbij spelen de omwentelingen van de aarde en de stand van de zon natuurlijk een belangrijke rol. Zie daar de intrede van Ruimte, waarbij terloops de snelheid van het licht wordt geïntroduceerd en gekoppeld aan de ruimte. Zo krijg je de introductie van tijdsverschillen door de afstand tot bepaalde objecten (sterren zijn eigenlijk al superoud, wanneer wij ze zien) en voorspellingen die we nu kunnen doen. Aan de hand van verschillende ontdekkingen, uitvinders en belangrijke uitvindingen krijg je zo een beter beeld van de werking van tijd en ruimte, het effect op ons leven en manieren waarop wetenschap werkt. Uitvinders als Einstein, Stephen Hawking en Arthur Eddington komen voorbij, maar ook uitvindingen als de klok, de kalender en de telescoop, de aardtunnel en raketten komen voorbij om zo het verleden, het heden en de toekomst toe te lichten. Van kloklezen tot tijdreizen: alles komt voorbij!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Nieuwezijds, 175 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789057125232. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Dwars door tijd en ruimte op BOL.com.

De binnenkant van buiten

De binnenkant van buiten

Voor jonge bouwkundigen en kinderen die geïnteresseerd zijn in de bouwkundige wereld om hen heen moet je echt eens kijken naar De binnenkant van buiten, geschreven door Tanja de Boer. Hierin worden verschillende technische hoogstandjes besproken, die je in ons koude en vooral natte kikkerlandje kunt aantreffen. Want onze drassige grond is niet altijd even gemakkelijk te bouwen. Het waterland brengt de nodige uitdagingen met zich mee, waar in dit boek antwoord op wordt gegeven. Denk daarbij niet alleen aan Waar komt schoon water vandaan en waar gaat vies water naartoe, maar ook: Hoe wordt een tunnel gebouwd en Waarom blijft een gebouw keurig rechtop staan?

Het boekje is echt op Nederland geschreven, met Nederland Waterland als thema. Onderwerpen als dijken, sluizen, droogleggingen en het neerzetten van een gedegen fundering voor gebouwden zijn de pijlers van dit boekje. De tekst en uitleg is eenvoudig en helder geschreven. Ieder onderwerp wordt geïllustreerd met een leuke 3D-weergave van de situatie, het wol, filt, karton en andere materialen. Dat geeft het boek een unieke en speelse uitstraling, zonder afbreuk te doen aan de duidelijkheid ervan.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Nieuwezijds, 143 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789057124792. Prijs: 18.99 euro.

Ga direct naar De binnenkant van buiten op BOL.com.

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Uit de grote verzameling science fictionboeken en -films lijkt het erop dat de machines de mensheid zullen overnemen, van films als De Mitchells tegen de Machines tot aan de Terminator-filmreeks of The Matrix… ze zetten niet bepaald een rooskleurig wereldbeeld neer. En dat terwijl er in principe niets mis is met het feit dat computers keuzes voor ons kunnen maken. Sterker nog: vaak kunnen ze heel eerlijke overwegingen maken die veilig zijn voor iedereen. Heel wat processen gaan automatisch – maar waar ligt de grens tussen ‘goed geprogrammeerd’ en ‘kunstmatige intelligentie’? En hoe intelligent is AI nou eigenlijk? ‘Kunstmatige Intelligentie is niet eng’ gaat dieper in op het fenomeen kunstmatige intelligentie – in al zijn verschijningsvormen. Het is een briljant boek voor iedereen die meer wil weten over robots, computerslimheid en algoritmes.

Kunstmatige Intelligentie is niet Eng is een veelzijdig boek, dat verschillende aspecten van AI behandelt: van de bouwstenen van een programmeertaal tot manieren om apparaten ‘slim’ te maken. Hoe zit het met een schaakcomputer? En kun je computers maken die kunnen leren van hun fouten? Allemaal vragen die je je kunt stellen als je over het concept programmeren praat. Het boek is omschreven met veel voor beelden en illustraties, maar de woordkeuze had zo nu en dan een stuk toegankelijker mogen zijn.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Querido, 168 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789045127828. Prijs: 17.99 euro.

Ga direct naar Kunstmatige intelligentie is niet eng op BOL.com.

Breinbreker

Breinbreker

Al meer dan 25 jaar bestudeert neuroloog Laureys de menselijke geest bij gezonde patiënten en bij patiënten na een trauma of ziekte. Die kennis steekt hij niet in zijn eigen archief, maar deelt hij met liefde en vol overgave met de rest van de wereld. In Breinbreker is hij een samenwerking aangegaan met Nicolas Cougot en illustratrice Valerie Leblanc om al deze kennis en ervaring om te zetten in woord en beeld, voor jong en oud. Zo lees je alles over de ontwikkeling van de hersenen, hoe neuronen werken en waarom je na het sporten scherper kunt denken. Ook krijg je inzichten over aanleg en talent, en worden er heel wat mythes onderuitgehaald omtrent leren en de ontwikkeling van hersenen. Ziektes, afwijkingen en in hoeverre je invloed hebt op de werking van jouw hersenen komen allemaal ter sprake en worden wetenschappelijk onderbouwd in woord en beeld.

Breinbreker is eigenlijk een must-read voor iedereen, aangezien het zo veel onderwerpen aanstipt: van de samenstelling ervan, onze zintuigen tot de verhouding met andere organen, het geheugen, bewustzijn, genetica, slapen en dromen, pijn, taal en emoties. Laureys laat ook zien wat er in de hersenen gebeurt bij hypnose, drugsgebruik of verliefdheid, of wat er zich in je hersenpan afspeelt bij mensen met een psychose of wanneer je in een coma ligt. Als afsluiter (en een link naar kunstmatige intelligentie) neemt hij een blik in de toekomst. Kunnen we hersenweefsel ooit laten aangroeien, gedachten kunnen lezen of overzetten… en in hoeverre is het verantwoord om met behulp van techniek te rommelen in onze hersenen?

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Borgerhoff en Lambrigts, 117 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463936699. Prijs: 22 euro.

Ga direct naar Breinbreker op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.