logo-liggend-wit-donkerblauw

Boeken vol winterse kost


Nu de dagen korter worden en het regenwater met grote regelmaat naar beneden komt, is het tijd om lekker in de keuken aan de slag te gaan met hartverwarmende recepten. Met deze kookboeken zit je helemaal gebeiteld en kun je ieder winters weer zonder problemen het hoofd bieden.


Oma’s Stamp- en stoofpotjes

Oma's Stamp- en stoofpotjes

In navolging op het kookboek Oma’s Soep, waarin een aantal opa’s en oma’s hun favoriete soeprecepten vrijgeven voor het grote publiek, is het nu voor een andere typisch Hollandse klassieker: stamppotten en stoofpotten! Ook achter dit kookboek gaat Stichting Oma’s soep schuil: een organisatie die zich inzet voor eenzame ouderen. Ze proberen jong en oud op de been te krijgen door studenten samen met ouderen te laten koken. Vervolgens worden deze soepen naar eenzame ouderen rondgebracht, gegarneerd met een goed gesprek. Het spreekt voor zich dat soep zich daar perfect voor leent. Het is toegankelijk, relatief makkelijk te maken en het levert een voedzame en volledige maaltijd voor iedereen. Van elk verkocht kookboek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep.

Waar Oma’s Soep behoorlijk internationaal was, blijkt dat stamppotten toch iets meer van de Lage Landen zijn. Er zitten wel wat exotische recepten bij, zoals Boeuf Bourguignon en zeekraalstamppot met dille, een paar Marokkaanse recepten en bijvoorbeeld rendang, maar spruitjes, andijvie en witlof komen ruimschoots aan bod. Leuk is wel dat je ook wat vergeten groenten tegenkomt, zoals raapsteeltjes en andijvie, maar dat zijn uitzonderingen op de regel. Zet de pannen maar op het vuur en neem de tijd, want met deze recepten zul je wel even zoet zijn. Opmerkelijk is trouwens wel dat er een aantal vegetarische recepten tussen verstopt zitten, zoals een vegetarisch stoofpotje en vega bierstoof. Leuke afwisselingen met haalbare, praktische recepten. Daar houden we wel van! Dat je met dit kookboek ook nog eens het goede doel steunt, is alleen maar meegenomen.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Becht, 159 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789023016991. Prijs: 21.99 euro.

Ga direct naar Oma’s Stamp- en stoofpotjes op BOL.com.

Ultiem comfort food

Ultiem comfort food

Een boek vol comfort food: dat is alvast een geweldige binnenkomer. Maar wat is Comfort Food nu eigenlijk? Volgens een defnitie van Oxfort Dictionary is Comfort Food ‘voedsel dat troost biedt of een gevoel van welbehagen, een hoog suiker- of koolhydraatgehalte heeft en wordt geassocieerd met de kindertijd of eten van thuis’. Hoewel sommige elementen van deze definitie behoorlijk vaststaan, is de associatie met de kindertijd of eten van thuis natuurlijk behoorlijk subjectief en persoonsgebonden. Ik durf te wedden dat er genoeg mensen zijn die vroeger heel wat anders op hun bord hadden dan dat ik te eten kreeg! Zo kan ik je op een briefje meegeven dat er bij ons vroeger echt geen curry’s op tafel stonden, laat staan een echte Italiaanse maaltijd. En daarom is het maar goed dat dit zo’n lijvig kookboek is, er staat voor ieder wel wat wils in.

De hoofdstukken in dit boek zijn enerzijds opgedeeld in het gebruiksmoment, maar ook in het type voedsel. van Ontbijt en brunch gaan we naar Soepen, Pasta en Rijst, maar ook Stoofpotten en curry’s, Pasteien en taarten, Koekenpan en grillplaat, Bakken en braden, kliekjes, Desserts en Theetijd. De recepten zijn heel gevarieerd en worden aangeprezen door een bijzondere mix van stijlen. De Britse Hugh Fearnley-Whittingstall neemt je mee over de hele wereld, van India tot Portugal… en natuurlijk naar de Britse keuken. In de inleiding lees je dat deze kok talloze recepten heeft ontwikkeld en verzameld, maar dat ze een moderne make-over hebben gekregen naar een gezondere versie. Toch kom je natuurlijk genoeg suikers en vetten tegen… want wie kan de geur van bacon niet weerstaan? De recepten hebben een inleiding met wat praktische tips en technieken. De instructies zijn helder en stap voor stap opgedeeld, evenals de ingrediëntenlijst. Er staat geen (voor)bereidingstijd bij de recepten vermeld, dat i een minpuntje. De foto’s zijn helder en duidelijk, maar de gele zweem die er overheen hangt maakt ze een tikje oubollig. Wat mij betreft hadden de inleidingen ook een stuk persoonlijker mogen zijn, vooral omdat het gaat om comfort food, wat de link moet leggen naar thuis, warmte en herinneringen.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Becht, 350 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789023017011. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Ultiem comfort food op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.