logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken vol rijm en mooie gedachten

Gedichten, wonderlijke vertellingen en sfeervolle korte verhalen – het zijn soms juist de kleine verhalen die een mens aan het denken zetten, die stimuleren tot verder gaan dan de basis. Doorgraven tot je aan de kern bent. En zul je die ooit bereiken? Dat is lang niet altijd zeker. Je weet immers nooit wat de schrijver écht bedoeld heeft. En zo krijgt ieder verhaal telkens een nieuwe betekenis.


Het Liegend Konijn 2021/2

Het Liegend Konijn 2021/2

Het Liegend Konijn bestaat inmiddels 20 jaar. Twee keer per jaar brengt Jozef Deleu gedichten samen van bekende en minder bekende schrijvers in een nieuwe uitgave van Het Liegend Konijn. Voor me ligt editie 2021/2, dat natuurlijk de laatste bundel is van dit jaar. Het bevat 177 gedichten van tal van schrijvers: gelukkig zijn er meerdere gedichten per auteur opgenomen. Deze nemen je mee door de hele wereld, door bijna alle emoties en momenten in het menselijk leven. In korte, treffende zinnen weten ze soms de gevoelige snaar te raken, je te bewegen of om even je adem in te houden.

Het is bijna onmogelijk om hier een voorkeur uit te spreken voor één enkele dichter. Het hangt ook af van het moment van de dag, van je gevoel en de gebeurtenissen van die dag of week. Het een zal je qua stijl ook meer aanspreken dan het ander. Wel is duidelijk dat Het Liegend Konijn nog altijd een geweldige deur is om nieuwe auteurs en kunstenaars te leren kennen. Prettig is de korte opsomming van eerder gepubliceerd werk bij de naam van de schrijver, zodat je – indien je dat wenst – meer kunt lezen van de betreffende auteur. Voor mij was het een heel fijne kennismaking met Het Liegend Konijn, een traditie die ik graag eerder had leren kennen. En natuurlijk een prettige kennismaking met al die nieuwe mensen en het werk dat in deze bundel is opgenomen!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Pelckmans, 260 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463833011. Prijs: 20 euro.

Ga direct naar Het Liegend Konijn 2021/2 op BOL.com.

De Egel, dat ben ik

De Egel, dat ben ik

De egel, dat ben ik. Dat klinkt als een bizarre titel – en zo is het boekje ook wel een beetje. Het neemt je mee naar een surrealistische wereld van dieren en insecten, om vervolgens onzelf eens goed de spiegel voor te houden. Met de nodige knipogen en kwinkslagen, zoals je wellicht van schrijver Toon van Tellegen gewend bent. Zijn kunstige woordspelingen en verhaspelingen zetten je meermaals op het verkeerde been en nemen spreekwoorden heel serieus en letterlijke dingen met een korreltje zout… zoals je dat in het normale leven ook zou moeten doen.

De egel probeert in de wonderlijke en diverse wereld zichzelf te zijn. Hij is prikkelbaar, rolt zich soms het liefst op en denkt op een unieke manier na over de wereld. Ja, het boekje De Egel, Dat Ben Ik is zonder meer een filosofisch boekwerkje dat je laat nadenken over alledaagse onderwerpen. Het zet onze hele samenleving even in een ongenadig harde schijnwerper, om er vervolgens op een unieke manier mee om te gaan. De Egel is een zelfbewust diertje, dat zeker weet dat hij een heethoofdje is, maar ook wil veranderen. Hij schept op, pocht dat het een lieve lust is en gebruikt graag een leugentje voor eigen bestwil. Wie doet dat nu niet? Alleen bij het egeltje komt het dubbel zo hard terug, maar soms krijgt hij ook uit onverwachte hoek een helpende hand. De egel is de gemiddelde mens, daar komt het op neer. Hoe hij omgaat met de wereld, dat is echt uniek. Door de mensheid echter te reflecteren op het dierenrijk, dat maakt het weer heel aangenaam om te lezen. Minder hard, met grappige momenten. Of, zoals de olifant zei tijdens het drenkelingetje spelen: “nu ik weer!”

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Querido, 144 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789021436791. Prijs: 18.99 euro.

Ga direct naar De Egel, dat ben ik op BOL.com.

Tot de winter er op volgt

Tot de winter er op volgt

Nu we toch bij ‘onze Toon’ zijn: onlangs verscheen van hem de dichtbundel Tot de winter er op volgt. Een fraaie verzameling gedichten, die lekker dicht bij huis komen en je helemaal een warm gevoel geven. Herkenbaarheid en tederheid doen de gedichten absoluut eer aan, maar het is vooral knap hoe Toon complexe situaties en diepe gevoelens tot een soort essentie weet terug te brengen, waarbij jij als lezer bijna voelt wat Toon gevoeld moet hebben tijdens het schrijven. Of niet, natuurlijk, het blijft een interpretatie.

In de dichtbundel wordt je aan het denken gezet over gebeurtenissen in het verleden, maar ook over herkenbare onderwerpen als ouder worden en verlies. Een echt winters boekje, waar je met een kop thee of een goede kop koffie voor kunt gaan zitten. Af en toe eentje lezen en het even laten bezinken. De gedichten zullen hun uitwerking zeker niet missen, dat garandeer ik je.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Querido, 56 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789021436821. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Tot de winter er op volgt op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.