logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken over uitvinders en wetenschap

De wereld om ons heen krijgt steeds meer vorm, dankzij knappe koppen die hem in kaart weten te brengen middels wetenschappelijke experimenten en die regels gebruiken voor knappe uitvindingen. Denk aan de uitvinding van de drukpers, de gloeilamp of verschijnselen als evolutie en zwaartekracht. Maar wie hebben die uitvindingen gedaan, en wat houden ze in? Wij verzamelden drie boeken over uitvinders en wetenschap.


Recensie over Visuele geschiedenis: Grote uitvinders die de wereld veranderden

CooleSuggesties topper

Het boek Grote Uitvinders die de Wereld Veranderden is bijna een graphic novel over de grootste uitvinders die op aarde hebben rondgelopen. Je kijkt simpelweg mee met de belangrijkste doorbraakmomenten van onder andere Johannes Gutenberg, Ava Lovelace, Nikola Tesla en Tim Berners-Lee. Zo ontdek je wie het wereldwijde web heeft uitgevonden, duik je in de wereld van de computer en zie je wie het fenomeen ‘schoolboeken’ mogelijk heeft gemaakt, dankzij de uitvinding van de drukpers. De illustraties zijn vrij realistisch getekend, wat het boek best indrukwekkend maakt. De informatie lijkt goed te kloppen. Dankzij de manier van vertellen krijg je een bijzonder beeld van de situatie en de tijd waarin de uitvinders leefden.

Score: 9


Ga direct naar Visuele Geschiedenis: Grote uitvinders die de wereld veranderden op BOL.com.


Recensie over Alice in wetenschaps wonderland

Een vergelijkbaar boek is Alice in Wetenschaps Wonderland. Hierin moet Alice een werkstuk schrijven over wetenschap, maar de jonge leerling weet niet goed waar ze moet beginnen. Daarom krijgt ze hulp van een dwerg, die haar helpt in de wondere wetenschapswereld. Ze krijgt een informatief boek waarin ze gaat lezen. En dat is precies de informatie die jij ook te lezen krijgt, aangevuld met een korte introductie over Alice’s zoektocht en een korte afsluiter waarin de informatie nog even wordt samengevat. En die combinatie is aan de ene kant heel informatief, maar aan de andere kant ook wat stug en lastig lezen. Moeilijke woorden worden niet geschuwd, wat de leesbaarheid bemoeilijkt. Aan het einde van het boek zie je overigens wat Alice als werkstuk heeft ingeleverd: een samenvatting van het zojuist gelezen boek. Aan de hand van onder andere Newton, Lavoisier, Madame Curie en Darwin worden de grootste wetenschappelijke disciplines aan je voorgesteld. Een geschikt boek voor kinderen op de middelbare school.

Score: 8


Ga direct naar Alice in wetenschaps wonderland op BOL.com.


Recensie over Wiskunde zien en begrijpen

Eerlijk gezegd had ik een hoge pet op van dit boek: wiskunde zien en begrijpen, dat is iets waar veel mensen een grote behoefte aan zouden hebben. Dit boek zou een schot in de roos kunnen zijn, mocht alle informatie ook echt inzichtelijk en duidelijk gepresenteerd worden! Helaas is dat nou precies waar het boek niet in slaagt. Sterker nog: het grootste deel van het boek legt niet uit hoe wiskunde werkt, maar geeft een beknopte biografie van verschillende wiskundigen. In die biografie krijg je regelmatig belangrijke vindingen te zien en summier uitgelegd, maar hoe je rekent met kwadraten, breuksommen oplost of oppervlaktes uitrekent van veelhoeken? Dat zul je toch echt ergens anders moeten leren. Of de biografieën heel goed moeten doorlezen… wellicht zul je het ergens uitvissen.

Score: 6


Ga direct naar Wiskunde zien en begrijpen op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.