logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken over je wonderlijke brein

De wetenschap weet al veel, maar nog lang niet alles. Zo zijn er ook meer dan genoeg geheimen verborgen in ons menselijk lichaam, zoals over je hersenen. Er zijn heel wat boeken geschreven over de wetenschappelijke kant van de hersenen, maar eerlijk gezegd lees ik eerder boeken die je laten zien of ervaren waar je hersenen zoal toe in staat zijn! Zie hieronder drie boeken over je wonderlijke brein.


Recensie over Dromen – ontdek wat je dromen je vertellen

Er zijn heel wat mensen die hun dromen kunnen herinneren. Het is een vaardigheid die je zou kunnen oefenen, maar dat vergt de nodige tijd en energie. Ook al beheers je de skill niet om al je dromen na te kunnen vertellen of op te schrijven, er zullen altijd momenten zijn waarop je wakker wordt en denkt: dat was een bizarre droom. Dromen – ontdek wat je dromen je vertellen – doet precies wat de titel doet vermoeden. Vanuit de psychologie worden elementen van je dromen uitgelicht en verklaard, zodat je duiding kunt geven aan die fantastische reizen in dromenland. Door de tekst en uitleg heen – die rijkelijk is voorzien van illustraties – lees je inspirerende quotes van bekende namen, gericht op het fenomeen ‘dromen’. Het boek is aangenaam geschreven. Iedere uitleg wordt bovendien vergezeld met een opdracht die je kunt gebruiken om de betekenis een plekje te geven.

Score: 8


Ga direct naar Dromen – ontdek wat je dromen je vertellen op BOL.com.


Recensie over Ontspannen dankzij ASMR

Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van ASMR, maar sommige mensen vinden het blijkbaar heel rustgevend. ASMR is een afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Simpelweg zijn het rustgevende geluiden. Soms hard, meestal zacht. Leker luisteren naar tikken op allerlei voorwerpen, knisperen met materialen, bladzijdes in een boek omslaan, fluisterende gesprekken, maar ook situaties naspelen die je een uitgesproken gevoel geven.

Ikzelf ben nogal gevoelig voor geluiden (misschien vanwege mijn slechtziendheid?) en ASMR heeft op mij echt een averechts effect. Toch zijn er miljoenen mensen die zelfs betaalde abonnementen nemen op diensten die dit soort filmpjes en audiobestanden aanbieden. In Ontspannen dankzij ASMR vertelt de Franse ASMR-filmmaker Florian Boullot over het succes en de wetenschap achter ASMR – kennis die hem meer dan 200.000 abonnees heeft opgeleverd op zijn YouTube-kanaal! Het boek behandelt een paar interessante aspecten, zoals ASMR en reclame of geneeskunde, educatie of emoties. Toch slaat het soms een tikje door in mijn optiek. Het is toegankelijk geschreven en heeft een heldere bladspiegel. Leuk boekje voor iedereen die meer wil weten over deze manier van ontspanning.

Score: 6


Ga direct naar Ontspannen dankzij ASMR op BOL.com.


Recensie over Rust voor je brein

Om je hersenen gezond en veerkrachtig te houden, moet je ze de kans geven om af en toe goed uit te rusten. Dat doen we eigenlijk veel te weinig, want ook als we ontspanning zoeken (veelal met een beeldscherm) gebruiken we onze hersenen behoorlijk intensief. Rust voor je brein legt in woorden uit wat er allemaal in je hersenen gebeurt, gekoppeld aan wetenschappelijke termen en onderzoeken. Het stelt je in staat om je brein te trainen om echt te ontspannen, waardoor – volgens de auteur – andere zaken als creativiteit, veerkracht en empathie verhoogd worden. Dat zijn nogal claims, maar feit blijft dat het heerlijk is om een moment van echte rust op te zoeken. Iedereen weet dat juist die momenten bronnen zijn van inspiratie en goede gedachten! Rust voor je brein is prettig geschreven, staat vol kennis en motiverende uitspraken en helpt je op zijn minst om voor jezelf te verantwoorden dat je die rustmomenten mag en moet pakken.

Score: 8


Ga direct naar Rust voor je brein op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.