logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken voor een opgeruimd leven… en huis

De grote voorjaarsschoonmaak is misschien al voorbij, maar dat wil niet zeggen dat je niet stil moet zitten! Het huishouden is een continu proces van schoonmaken, inrichten, upgraden en veranderen. Telkens weer nieuwe details of andere handige snufjes… wij lazen een paar boeken die je leven net wat leuker, makkelijker en aangenamer kunnen maken.


Het leven van dingen

Het leven van dingen

Als er iets is dat een groter deel van ons leven bepaald, is dat wel het materialisme. Wat laat je allemaal achterwege omdat je zuinig wil zijn op bepaalde voorwerpen, je net gelakte houten vloer of je netjes aangeharkte tuin? Waarom moet je wonen in een huis waar je makkelijk tien mensen kunt laten wonen, terwijl je maar met zijn viertjes bent? En hoe drukken al die voorwerpen een stempel op ons leven? Waarom maken we ons er zo afhankelijk van en hoe lossen we die onafhankelijkheid op?

Schrijver Warna Oosterbaan vertelt in een aantal hoofdstukken, die je bijna kunt lezen als Columns XXL, hoe hij tegen ‘Het leven van dingen’ aankijkt. Moet je minder spullen in huis halen? Of er makkelijker mee omgaan? Welke gevolgen heeft dat materialisme voor ons leven, zowel jouw dagelijkse leven als ons leven in de toekomst? Welke wegen gaan we bewandelen – en hebben opruimgoeroes het bij het juiste eind? Een mooi aantal betogen, verpakt in enthousiaste artikelen over alledaagse, herkenbare situaties. Alleen die artikelen zijn al een feestje om te lezen, de foto’s brengen ze nog wat meer tot leven… en je wordt stiekem ook echt even aangezet tot nadenken!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Altlas Contact, 296 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789045037233. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Het leven van dingen op BOL.com.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen om zelf te maken

Natuurlijke schoonmaakmiddelen om zelf te maken

Schoonmaken hoort bij het dagelijks leven. Als je het een keertje overslaat, voelt je huis al gewoon vies en vuil. Maar: schoonmaken is ook een aanslag om ons milieu door al die chemische toevoegingen… en kan behoorlijk heftig ruiken. Niet iedereen is daar van gediend. En het kan ook anders, zo bewijst Severine Jerigne in het boek Natuurlijke Schoonmaakmiddelen om zelf te maken. Daarin laat ze zien dat je heel eenvoudig zelf je schoonmaakmiddelen kunt maken met huis- tuin en keukenmiddeltjes. Met een paar basisingrediënten maak je zelf schoonmaakmiddelen die al die flessen en potten in je schoonmaakkastje kunnen vervangen. Met de juiste verhoudingen op basis van bijvoorbeeld natriumbicarbonaat of azijn kun je de natuurlijk reinigende krachten gebruiken om jouw huis spik en span te maken.

Dat wil niet zeggen dat de schoonmaakmiddelen in de winkel niet goed werken of dat deze beter zijn: het is simpelweg een alternatieve manier om aan de slag te gaan met schoonmaken. Probeer het eens en oordeel zelf of deze manier van schoonmaken je beter bevalt of juist niet. We horen het graag! Wel hebben we gemerkt dat de schoonmaakmiddelen uit dit boekje soms een subtiele waas achterlaten… of zijn we te veel gewend aan de makkelijk te gebruiken schoonmaakmiddelen uit de supermarkt?

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Deltas boeken, 80 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789044760255. Prijs: 12.95 euro.

Ga direct naar Natuurlijke schoonmaakmiddelen om zelf te maken op BOL.com.

Alles op z’n plek

Alles op z'n plek

Opruimen is helemaal hot. Tal van opruimgoeroes proberen je te laten ontspullen en je huis zo leeg mogelijk te laten zijn, zodat jij genoeg ruimte hebt om jezelf daarin te ontplooien. Allemaal leuk en aardig, tot je die bijzondere glaasjes nodig hebt voor het familiekerstdiner… en je weer naar de winkel mag om ze opnieuw te kopen. Tja, niet alle tips en suggesties zijn even goed. Alles op z’n plek gooit het over een andere boeg. Monica Leed accepteert het feit dat mensen nu eenmaal gehecht zijn aan spulletjes. Die hoeven niet weg, maar wel op een gestructureerde plek gesorteerd. En dat is precies waar je in dit boek mee aan de slag gaat.

Ruimte voor ruimte kijk je rond om een keuze te maken of je de spullen nodig hebt of dat ze weg kunnen (ja, ook hier moet je soms dingen weggooien… of verkopen). Maar ook of ze nog bij je stijl passen, of je er een andere bestemming voor kunt bedenken of dat ze op een goede manier opgeborgen kunnen worden. Durf weg te gooien – maar durf ook te vervangen. Heb je een kast vol verschillende opbergbakken? Dat is opgeruimd, maar ziet er toch rommelig uit. Nette bakken in eenzelfde stijl geven rust en overzicht. Kijk ook eens naar je koelkast en je voorraad. Wat is allemaal overcode, wat gebruik je nooit (meer) en wat gebruik je heel vaak maar staat op een onhandige plek?

Alle op z’n plek kijkt niet alleen naar de ruimtes, maar ook naar de voorwerpen. Wat gebruik je nog, wat juist niet? Kun je jouw huis praktischer inrichten? En moet je daarvoor voorwerpen weglaten, of simpelweg anders neerzetten? Opvallend is het feit dat er best wel met rekken gewerkt wordt om voorwerpen open en bloot te presenteren. Dat vind ik dus wat rommelig ogen – maar het zijn slechts suggesties. Leuk is dat je ook hier aan de slag gaat met het zelf maken van schoonmaakmiddelen, hoewel de variatie minder is als in het boekje hierboven.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Becht, 160 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789023016533. Prijs: 22.99 euro.

Ga direct naar Alles op z’n plek op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.