logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken om je onderneming te veranderen

Verandering is altijd spannend. Sommige mensen lijkt het heel natuurlijk af te gaan, maar geloof me: voor iedereen is een sprong in het diepe een kwestie van vertrouwen en geloof. Het is dan ook helemaal niet raar dat je in zulke tijden een soort stok achter de deur zoekt, een bevestiging dat die sprong gewoon te rechtvaardigen is. Voordat je een nieuwe richting in gaat met je eigen bedrijf, is dat niet anders. Je moet weten wat je wil voor je veranderingen aanbrengt in je onderneming. Wij troffen een drietal boeken die precies daarover gaan: veranderingen in je onderneming. Durf jij het aan?


Recensie over Durf! Bart Verhaeghe

Bart Verhaeghe is een succesvol zakenman. Hij onderneemt in zowel vastgoed als sport, waarbij hij verplicht werd om strategisch na te denken. Een verkeerde beslissing zou immers een ware catastrofe veroorzaken! Toch was hij niet zover gekomen zonder regelmatig een sprong in het spreekwoordelijke diepe te nemen. In het boek Durf! vertelt hij over zijn carrière en de stappen die hij heeft genomen. Het boek is geschreven in een bijzondere stijl: aan de ene kant bestaat het uit grote hoofdstukken, die bepaalde thema’s behandelen. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan met een soort Gebod, een wijze les die je als leidraad je onderneming moet volgen. De hoofdstukken zelf zijn echter opgedeeld in korte artikelen, die ik het best zou omschrijven als columns. Ze zijn vlot en persoonlijk geschreven, met de nodige humor en zelfrelativering. Zijn ervaringen en anekdotes tonen echter wel perfect aan op welke momenten Bart een risicootje heeft genomen en op welke punten en dat heeft geholpen in zijn carrière. Durf! is een vlot geschreven boek en een pleidooi om niet achterover te leunen en je kunstje te blijven uitvoeren, maar om verder te kijken en jezelf te ontwikkelen. Een motiverend boek, zonder actief stappenplan of flowchart. Volg je gevoel!

Score: 8


Ga direct naar Durf! op BOL.com.


Recensie over Reset! Erik Jan Koedijk

CooleSuggesties topper

Reset is juist weer een stuk praktischer van aard. In dit boek wordt je aangezet tot het omgooien van je organisatiestructuur, zodat je uit een stugge flow komt en weer opnieuw kunt beginnen met het herzien van de bestaande processen. Alleen op die manier kun je inspelen op ontwikkelingen in de markt en maatschappij, zodat je niet alleen kunt voortbestaan, maar ook kunt groeien en uitbreiden. Een grote nadruk in zijn boek ligt op samenwerking en communicatie, twee elementen die in de afgelopen jaren behoorlijk zijn afgezwakt. Natuurlijk zijn er veel bedrijven die het prima doen met grootse Amerikaanse tactieken, zoals Agile en Scrum, maar veel andere bedrijven moeten juist een unieke en eigen stijl ontwikkelen. Dat kan volgens de schrijver het beste als je jouw organisatiestructuur een flinke reset geeft. Het boek is vlot geschreven en gebruikt veel voorbeelden uit de praktijk. Daarvoor zijn diverse experts aan het woord laten. Dat maakt dit boek een praktisch stappenplan om je organisatie een nieuwe weg in te laten slaan. Tussen alle ervaringen en meningen staan er ook leuke feitjes en weetjes in het boek, over bijvoorbeeld koffiegebruik op de werkvloer of de positieve aspecten van een pauze.

Score: 9


Ga direct naar Reset! op BOL.com.


Recensie over De Veranderformule

Een derde boek om je bedrijf een nieuwe kant op te sturen is De Veranderformule. Dot boek geeft je 9 inzichten die zorgen voor een blijvende organisatieverbetering, mits je ze allemaal doorloopt, natuurlijk. Het boek omvat negen elementen van het bedrijfsleven, waaronder het stellen van doelen, het zorgen voor een goede communicatie en het opzetten van structuren en systemen. Het fijne aan De Veranderformule is dat het geen regeltjes oplegt die zeggen hoe je iets moet doen, maar juist over hoe je de problemen en onderdelen moet benaderen. Met voorbeelden uit de praktijk en een goede uiteenzetting van voor- en nadelen kun je zo zelf veranderingen aanbrengen die bij jouw organisatie passen. Alleen op die manier kun je zorgen voor goede en blijvende veranderingen. De toon van het boek is vlot, maar wel met een zakelijke inslag – wat een beetje haaks staat op de frivole illustratie op de cover.

Score: 7


Ga direct naar De veranderformule op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.