logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken om bij stil te staan voor mannen


Recensie over Huishoudkunde

Dat je over van alles en nog wat een gedicht kunt schrijven, bewijst Max Temmerman. In zijn gedichtenbundel Huishoudkunde laat hij zien dat het niet altijd snel en digitaal hoeft te zijn. Hij schrijft juist over die momenten waar de tijd even offline is en stil lijkt te staan. De hele wereld is zijn speelterrein, van de besteklade tot de sterrenhemel en alles daar tussenin. Max schrijft over het leven, de mysteries die hij heeft ontdekt en graag met je wil delen. Niet in dichtvorm, maar in de taal van de poëzie. Met een ritme dat je vastgrijpt tot de laatste zin, de laatste punt. Als die er al staat. De verhalen in Huishoudkunde zijn lang niet altijd bedoeld om je heel erg aan het denken te zetten, soms juist aan het twijfelen of aan het dromen. Lekker om bij weg te lezen, te mijmeren en over de praten. Huishoudkunde van Max Temmerman kost 15 euro.

Score: 8


Ga direct naar Huishoudkunde op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over De man van morgen

In cabaretvoorstellingen worden soms harde grappen gemaakt over het dagelijks leven van de betreffende persoon. Maar zo’n cabaretvoorstelling is net Instagram zonder plaatjes: het is altijd leuker en mooier dan het in werkelijkheid is. Hij vertelt over de ontwikkeling van zijn voorstelling De Man van Morgen, waar het gaat om de grote verandering in zijn leven. Gezondheid, iets waar iedere 40+ man wel tegenaan zal lopen. In dit boek vind je vrij weinig humor, hoewel het natuurlijk wel een licht boek is. Het is eerder een openhartig gesprek met deze komiek en zijn omgeving, een soort biografie waar zijn voorstelling centraal staat – en de vele belangrijke momenten waar hij voor heeft gestaan. Ondanks de serieuze ondertoon (er zijn veel lessen te leren uit dit boekje) is het vooral een prettig leesbaar en herkenbaar boek voor mannen die aan hun moderne midlife begint: niet met een rode sportwagen, maar een nieuwe weg om te bewandelen. Een meer bewuste weg in het leven, die zo hard nodig is in onze gehaaste wereld. Over scheiden, gezondheid, co-ouderschap, klussen in huis, werken en optreden. De Man van Morgen door komiek Steven Goegebeur kost 19,95 euro.

Score: 8


Ga direct naar De man van morgen op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Man/vader

CooleSuggesties topper

Tot op het moment dat mannen vaders worden, is hun taak vrij eenvoudig. Er wordt van ze verwacht dat ze de rol van een stoere beschermer op zich nemen, van iemand die het fort bewaakt, het uitbouwt, sportief is, zorgt voor eten (of brood op de plank) en bovenal zorgt voor zijn vriendin of vrouw. Daar komt een fikse verandering in op het moment dat zo’n man een vader wordt. Dan wordt er een nieuw register opengetrokken. Kinderliedjes moeten gezongen, knuffels gegeven, kusjes op zere plekken, lieve woordjes van troost. Natuurlijk kun je veel van die dingen heen laten. Ik ken ook vaders die juist de stoere kant op gaan. Stoer doen met de kinderen, veel stoeien, dat soort dingen. Toch veranderen er dingen. Maar hoe ga je daar mee om? Jan van Mersbergen zet het in het boek Man/vader uiteen. Hij gaat op zoek naar die grens, naar de veranderingen. Hoe kun je goed lopen over die smalle lijn? Hij vraagt zich af hoe je het als man goed doet, hoe je kinderen opvoedt en wat de verschillen zijn tussen het moederschap en het vaderschap. Een boek over het leven, zijn ervaringen. Losse columns over zijn ervaringen als man/vader, maar vooral ook als mens. Want dat zijn we tenslotte! Man/Vader van Jan van Mersbergen kost 19,95 euro.

Score: 9


Ga direct naar Man/Vader op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.