logo-liggend-wit-donkerblauw

Boeken met recepten voor cocktails

De een houdt het bij bier, de ander zweert bij wijn… maar cocktails zijn ook bezig met een fikse opmars. Daarbij neem je sterke drank en vul je deze aan met non-alcoholische dranken als tonic, bruisend bronwater, vruchtensap en andere smaakmakers. Door de ingrediënten te shaken of te roeren, krijg je een heerlijke drank, waar je echt even van kunt genieten. Onlangs verschenen drie boeken met recepten voor cocktails, die we je graag laten zien!


Winter warmers

Winter warmers

Winter Warmers bevat 60 knusse cocktails voor koude dagen. Het zijn dan ook echt recepten voor de hersfst en de winter. Niet dat je ze niet in de zomer of lente kunt drinken natuurlijk, maar dan zul je eerder een frisse, citrus-achtige cocktail ter hand nemen. Het boek begint met een korte instructie over het shaken en mengen van je cocktails. Daarna geeft het je een aantal recepten voor eenvoudige siropen. Het grappige is, dat je die basissiropen door de rest van et boek heen regelmatig zult gebruiken in bekende en officiële recepten, die door de jaren heen zijn ontwikkeld en verspreid.

De siropen zijn al lekker winters. Wat dacht je bijvoorbeeld van citroen-honingsiroop of gluhweinsiroop? En natuurlijk mag een pumkin-spicesiroop en een kardemomsiroop niet ontbreken! Met deze zelfgemaakte siropen ga je aan de slag in de verschillende cocktails. Daarbij krijg je genoeg handvatten om aan de slag te gaan met je flessen whiskey, wodka, gin en andere sterke dranken. Zet je shaker maat vast klaar, houd een roerstaafje bij de hand en doe vast ijsklontjes in de vriezer. It’s gonna be a cosy winter!

Het leuke aan Winter Warmers is dat je tekst en uitleg krijt over de herkomst van de verschillende recepten. Na die uitleg (die soms wel de helft van de pagina in beslag neemt) volgt de korte opsomming van de ingrediënten en een heldere instructie, die wat mij betreft beter puntsgewijs was opgesomd.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 144 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432629. Prijs: 13.50 euro.

Ga direct naar Winter warmers op BOL.com.

Coctails met Victor

Coctails met Victor

Als er één barman bekend is, dan is het wel Victor Abeln, medepresentator van het datingprogramma First Dates. En nee, hij is niet uitgezocht om zijn imposant blauwe ogen… hij is echt een barman! En wat voor één. Met gemak schudt hij de ene cocktail na de andere uit zijn mouw, om ondertussen een gezellig praatje te maken met zijn gasten. Zonde om al die kennis niet te delen met het grote publiek – en dat is precies wat hij heeft gedaan in het boek Cocktails met Victor.

Het prettige is dat het boek is opgedeeld in praktische hoofdstukken, waarbij ook een beginnersdeel niet wordt vergeten. Je krijgt tekst en uitleg over het maken van het beste ijs, bijvoorbeeld, en waarvoor je het gebruikt. En waarom je verschillende glazen gebruikt voor de diverse cocktails. Ook komen de technieken aan bod. Hoe voer je ze het beste uit en wat zijn de gevolgen van roeren of shaken? Maar het belangrijkst is dat je vooral plezier hebt in het maken van cocktails. Het introductiehoofdstuk eindigt met ‘de drie principes van cocktails maken’, waarmee ieder drankje eigenlijk een succes moet worden.

De recepten daarna zijn ingedeeld op het gebruiksmoment: brunch, aperitief en namiddag, digestief, avond, feest, koude dagen en mocktails. Ieder recept begint met een korte inleiding over de herkomst van het drankje of diens naam. Een leuke anekdote, die jij weer kunt delen met je gasten. Altijd leuk om even iets te vertellen over je creatie! Daarna volgt een (meestal korte) lijst met ingrediënten, inclusief de maateenheden. Eventuele siropen worden ook uitgelegd, die hoef je niet allemaal te kopen. Hoe je die maakt, lees je direct eronder in de Maakwijze. Daar wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de drank maakt, op een heel leuke manier “Je weet inmiddels hoe je een suikersiroop moet maken (zie p. 33)”. Hier had ik een opsomming of bulletpoints gewaardeerd, hoewel de instructies wel netjes puntsgewijs zijn opgeschreven. Als bonus, het citroenschijfje op de rand, vind je bij veel cocktails een aantal leuke variaties. Sommige cocktails krijgen dan zelfs ineens een heel andere naam, omdat die varianten weer een eigen leventje zijn gaan leiden. Super tof! Een fijne cocktailbijbel voor beginners en mensen die alle klassiekers op een rijtje willen hebben. Bijzonder praktisch is het tweeledige register achter in het boek. Daar vind je niet alleen alle recepten op een rij, maar ook een overzicht van cocktails, gesorteerd op modifier, ofwel op drank!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Boekerij, 220 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789022594322. Prijs: 22.99 euro.

Ga direct naar Coctails met Victor op BOL.com.

Cocktails – de bijbel van de barman

Cocktails - de bijbel van de barman

Auteur van dit boek is Tristan Stephenson – niet echt bekend in Nederland, maar in de UK heeft hij 8 bars en restaurants en bovendien organiseert hij over de hele wereld cursussen en proeverijen. In het boek Cocktails – de bijbel van de barman geeft hij recepten van 75 verschillende cocktails. Daaronder zitten een aantal klassiekertjes, zoals de Bloddy Mary en de Pina Colada, maar ook onbekende varianten, zoals de Sidecar en de Rum Swizzle. In tegenstelling tot de boeken hierboven gaat dit boek dieper in op de basis. Natuurlijk komt ook het materiaal en glaswerk aan de orde, alsook keukeningrediënten. Daarna komt echter de proeverij-kennis naar boven. Wat is namelijk de wetenschap van smaken? En welke 13 grote alcoholsoorten zijn er? In woordt en beeld krijg je hier uitleg over, zodat je jouw cocktailshakers-rugzakje alvast kunt vullen met kennis. Als afsluiter leer je de manieren om een drankje te makenOpbouwen, blenden, shaken… het komt allemaal terug. Wel in korte omschrijvingen, met grote, sfeervolle foto’s.

De recepten zijn vervolgens opgedeeld in de drank. Er is een hoofdstuk met recepten voor gin, wodka, whisky en bourbon, ru, tequila en tot slot een deel voor brandy, sherry, wij en amaro. De recepten in dit boek zitten precies andersom in elkaar dan de bovengenoemde boeken. Het begint met een opsomming van de ingrediënten, gevolgd door een heel korte bereidingswijze, die netjes puntsgewijs is opgebouwd. Daaronder krijg je een erg uitgebreide tekst en uitleg over de herkomst van de drank, leer je smaken herkennen en ontdek je dus niet alleen meer over de drank zelf, maar ook over het maken van cocktails in het algemeen. Dat is een leuke toevoeging. De foto’s zijn groot en sfeervol, maar wel aan de donkere kant.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Deltas uitgeverij, 210 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789044761689. Prijs: 39.95 euro.

Ga direct naar Cocktails – de bijbel van de barman op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] en ontdekken van speciaalbieren is er een nieuwe ontwikkeling in opmars: de herontdekking van cocktails! Sterke drank, gemixt met vruchtensap, bruiswater en andere smaakmakers zorgen voor een unieke […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.