logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken met ovengerechten

Als ik ’s avonds boven de potten en pannen sta, denk ik wel eens: dat moet makkelijker kunnen. En weet je? Dat is ook zo. Op loopafstand staat namelijk een oven, die – met de juiste kennis en recepten – het grootste deel van het koken kan overnemen. Haal het maximale uit je oven en gebruik hem voor je dagelijkse kost! Deze drie boeken laten je zien wat je met je oven kunt doen.


Ovenschotels

Ovenschotels

Ovenschotels is een fraaie verzameling klassieke gerechten, die door Wim Ballieu zijn opgewaardeerd naar onze tijdgeest. Zo worden vleesgerechten omgevormd tot vegetarische varianten, worden ze rijkelijk voorzien van seizoensgroenten en met verse kruiden en specerijen op smaak gebracht, in plaats van met de zoutpot. Ieder seizoen kent zijn eigen hoofdstuk met gerechten, die gevuld zijn met ingrediënten die in dat seizoen goed verkrijgbaar zijn – en die passen bij de temperatuur van die maand.

Het is tof om te zien dat dit kookboek gebruikmaakt van seizoensproducten, het liefst gekocht bij de plaatselijke boer. Dat siert Wim Ballieu alvast. De schotels zelf zijn heel divers, van vegetarisch tot vlees, vis of met kip. Verwacht wel de nodige voorbereidingen – voor een aardappelpuree zul je tenslotte eerst de aardappelen moeten koken en verwerken, maar met deze schotels kun je wel makkelijk al op voorhand een aantal maaltijden bereiden in de vriezer zetten voor later gebruik. Het boek is helder en duidelijk: ieder gerecht is voorzien van een flinke lijst ingrediënten (met best veel kruiden en specerijen) en een stap-voor stap instructie. Er is geen inleiding, ook ontbreekt de voorbereiding/bereidingstijd als aparte vermelding. Een kleurenfoto maakt het plaatje compleet en toont het wenselijke resultaat.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Pelckmans, 156 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464014877. Prijs: 24.50 euro.

Ga direct naar Ovenschotels op BOL.com.

Vegetarische ovengerechten

Vegetarische ovengerechten

Hoewel vlees bij ons tamelijk is ingeburgerd (met een oer-Nederlandse maaltijd van aardappelen, groenten en vlees), hoeft dat natuurlijk helemaal niet de standaard maaltijd bij jou thuis te zijn. Vegetarisch is net zo lekker, en minstens zo gezond (en ook nog eens beter voor het milieu!). In het boek Vegetarische ovengerechten vind je 101 gerechten die je uit de oven kunt toveren, voor ieder moment van de dag. Auteur Liz Franklin geeft je een keur aan mogelijkheden. Ze maakt zelfs havermoutpap in de oven… kun je nagaan! In vrolijke anekdotes vertelt ze bovendien waarom ze doet wat ze doet. Je leest een stukje achtergrond over de verschillende gerechten, maar ook over bepaalde vrijheden die deze kok zich heeft veroorloofd om het makkelijker of toegankelijker te maken. Haal die ovenschalen maar vast uit de kast.

De vegetarische ovengerechten uit dit boek nemen je mee over de hele wereld. Ieder hoofdstuk gaat een ander landsgebied aan, maar is soms ook thematisch ingedeeld. Zo is ere en hoofdstuk Azië, maar ook Ontbijt en brunch. De ingrediënten zijn volop verkrijgbaar, in vrijwel iedere supermarkt kun je alles vinden wat je nodig hebt. De stappen zijn ook duidelijk uitgelegd in aparte tekstblokken, hoewel sommige stappen vrij uitgebreid zijn omschreven. Het nadeel van dit boek vind ik eerlijk gezegd de opmaak. De ingrediëntenlijsten zijn vormgegeven in een smal lettertype, dat op de bedrukte achtergrond niet fijn leesbaar is. Datzelfde gaat op voor de inleidingen, die door een smal en licht font minder prettig leesbaar zijn. De foto’s zij sfeervol geschoten en gedrukt op mat papier. Bij de recepten is geen aparte voorbereidingstijd of bereidingstijd genoemd.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: LIbrero, 144 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463592345. Prijs: 7.95 euro.

Ga direct naar Vegetarische ovengerechten op BOL.com.

Het oven kookboek

Het oven kookboek

Het Oven Kookboek is in samenwerking met fornuizenfabrikant AGA samengesteld. In het kookboek zul je dan ook af en toe verwijzingen tegenkomen naar speciale functies, die deze fornuizen zo uniek maakt. Maar geen nood: de meeste recepten kun je ook met andere merken ovens bereiden, hoewel een stoomfunctie bij sommige recepten zeker wel wenselijk is. Het boek is opgedeeld in verschillende segmenten, voor de verschillende gerechten die je kunt bereiden. Zo is er een afdeling veggie, pizza, traybake, fis, vlees en gevogelte, een viertal desserts (en gelukkig heel wat meer gebak 😉 ), maar ook pasta en rijst, hapjes en brood mogen niet ontbreken. Grappig is dat de vier chefs die hun medewerking hebben verleend aan dit boek ieder hun eigen hoofdstukje hebben gekregen, waarin zij hun favorieten recepten kunnen tonen.

Het kookboek zelf is extreem helder en overzichtelijk. De pagina’s zijn helder, met op ongeveer een derde van de pagina groot de titel. Daarboven staan de ingrediënten groot en duidelijk omschreven, met daarbij ook het aantal personen. De stappen staan afzonderlijk omschreven, vaak met een kleine tip eronder voor een optimaal resultaat. Leuk is ook dat het niet alleen culinaire liflafjes zijn die je uit de oven tovert, maar ook standaard gerechten als ovenfrietjes, aardappelgratin of pizza. Desondanks kun je ook een paar stappen verder gaan met meer exclusieve gerechten, zoals duif met erwtjes of traag gegaarde lamsbout. Een bijzonder uitgebreid boek, met een fraai aanbod aan standaard recepten. Een must-have voor iedere keuken, AGA oven of niet!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 352 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401472920. Prijs: 55 euro.

Ga direct naar Het oven kookboek op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.