logo-liggend-wit-donkerblauw

Boeken om te leren tekenen

Tekenen is lang niet zo eenvoudig als sommige mensen je laten lijken. Op Instagram, TikTok en YouTube zijn heel wat mensen actief met tekenen. Het ziet er telkens zo eenvoudig uit, dat je denkt: dat kan ik ook! Maar… helaas. Soms moet je echt oefenen voor je een techniek onder de knie hebt. Een stap-voor-stap begeleiding is dan wel zo prettig!


Het officiële Fortnite Tekenboek 2

Het officiële Fortnite Tekenboek 2

Laat ik met het misschien wel moeilijkste boek uit dit artikel beginnen: Het officiele Fortnite Tekenboek 2. Waarom is het moeilijk? Welnu: het zijn mensfiguren, die altijd lastig zijn. Verhoudingen van een lichaam zijn lastig, en gezichten helemaal. Je hebt nu wel het voordeel dat die personages allemaal fantasiefiguren zijn, dus je kunt jezelf de nodige vrijheden veroorloven, maar toch: een te kleine romp of te dikke benen zijn al funest voor je personage. Let dus goed op hoe de instructeurs vertellen hoe jij Fortnite-figuren tekent!

Het leuke aan Het Officiele Fortnite Tekenboek 2 is wel dat je die coole personages en voorwerpen leert tekenen. Want niet alleen Doggo, Peely en Rippley komen voorbij (en nog veel meer personages), je leert ook wapens, gliders en back bling tekenen. Het boek legt in een paar duidelijke stappen uit hoe jij de personages op papier moet krijgen, maar let op, want er verandert per stap best veel. De tekst en uitleg zijn helder – maar een dosis ervaring in het tekenen van cartoons is wel gewenst!

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Billy Bones, 128 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463850803. Prijs: 11.99 euro.

Ga direct naar Het officiële Fortnite Tekenboek 2 op BOL.com.

Stap voor stap mensen leren tekenen

Stap voor stap mensen leren tekenen

Een praktischer en makkelijker boek om mee te beginnen is Stap voor stap mensen leren tekenen. Hierin wordt je echt vanaf de basis meegenomen in het tekenen van mensen in verschillende vormen en houdingen. Per situatie krijg je tips en handvatten over hoe je personages en mensen in beeld kunt brengen en hoe je ze een houding geeft, waar je op moet letten en wat de valkuilen zijn. Zittend, staand, lopend of liggend: alles komt voorbij. Zelfs de verschillende levensfasen worden besproken, aangezien de lichaamsverhoudingen door de jaren heen aan verandering onderhevig zijn.

Als je die houdingen eenmaal onder de knie hebt en mensfiguren in verschillende houdingen (of in een houding, wat jij wilt) kunt tekenen, kun je door naar het volgende deel van het boek: het aankleden van je personage. Hier worden verschillende kledingstukken besproken en getoond. Hoe teken je ze, waar zijn vouwen en waar moet je op letten? Bij iedere tekening worden andere materialen besproken om jouw tekening af te maken: van grafietstift tot viltstift, van potlood tot balpen. Zo leer je hoe je tekeningen kunt stylen en ruimtelijker kunt maken. Stap voor stap mensen tekenen is niet eenvoudig, maar dankzij deze instructies en genoeg oefening moet je een heel eind kunnen komen

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 32 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789044758504. Prijs: 11.95 euro.

Ga direct naar Stap voor stap mensen leren tekenen op BOL.com.

Stap voor stap dieren leren tekenen

Stap voor stap dieren leren tekenen

In dezelfde trend vinden we Stap voor stap dieren tekenen. Niet verrassend: het boek komt van dezelfde auteur. In dit enthousiaste boek worden verschillende dieren aan je gepresenteerd en leer je hoe je de beesten vanuit eenvoudig aan te leren basisvormen kunt tekenen en hun ruimtelijke karakter kunt geven. Ook in dit boek wordt bij ieder onderwerp een nieuw materiaal besproken, zodat je zelf kunt zien en ontdekken welke materialen bij jouw stijl en gevoel aansluiten.

Net als bij het vorige boek gaat Stap voor stap dieren tekenen ook niet uit van fotorealistische resultaten. Lijntjes blijven helder en duidelijk in beeld, je ziet dat het een tekening is. Dat geeft de burger moed en maakt het ook realistischer om aan de slag te gaan met deze projecten. Afhankelijk van de gebruikte materialen heb je soms een wat cartoonachtige stijl, en je kunt natuurlijk zelf bepalen in welke fase je stopt… breng je schaduwen aan of niet… en hoeveel?

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 32 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789044758511. Prijs: 11.95 euro.

Ga direct naar Stap voor stap dieren leren tekenen op BOL.com.

Kawaii: Beroemde personen tekenen

Kawaii: Beroemde personen tekenen

Kawaii: Beroemde personen tekenen deed me meteen denken aan een ongelofelijk populaire collectors items: Funko Pops! Toen ik het boek doorbladerde, dacht ik: potverdorie, je leert hier gewoon Funko Pops tekenen! En dat is natuurlijk mega-cool. Wat nog gaver is, is dat je hierbij juist niet de bekende pop-art karakters gaat natekenen van Marvel, DC, Harry Potter of andere televisieprogramma’s, maar beroemde mensen, zoals Denkers en vernieuwers, Leiders en activisten, Kunstenaars en schrijvers, Entertainers en Sporters. Personages als Frida Kahlo, William Shakespeare, Vincent van Gogh, David Bowie, Neil Armstrong, Steve Jobs, Albert Einstein en Abraham Lincoln passeren de revue, maar ook tal van personen die je misschien wat minder goed kent, omdat ze vooral gekoppeld zijn aan de Amerikaanse geschiedenis.

Karaii: Beroemde personen tekenen neemt je stap voor stap mee. Kawaii staan dan ook niet zozeer bekend om hun verfijnde details en nauwlettende anatomische correctheid. Ze hebben echter wel een unieke stijl en hun eigen verhoudingen. Die regels moet je leren kennen en beheersen. Een vloeiende pen, ronde lijnen en verschillende lijndiktes: er zijn verschillende aspecten die de personages maken zoals ze zijn. Let vooral op de details en herkenbare factoren: de fun details maken de man! Hoewel dit boek een bron van inspiratie is, is detechniek natuurlijk gelijk. Leer de verschillende kapsels, uitdrukkingen en details, en je kunt iedere personage maken.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Librero, 128 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463595926. Prijs: 13.95 euro.

Ga direct naar Kawaii: Beroemde personen tekenen op BOL.com.

Tekenen in 10 stappen: Alledaagse dingen

Tekenen in 10 stappen: Alledaagse dingen

Justine Lecouffe bewandelt in Tekenen in 10 stappen: Alledaagse dingen de dunne lijn van kawaii en cartoons. De voorwerpen zijn zonder meer aaibaar, maar wel een stukje detailleerder en realistischer dan kawaii. De voorwerpen die je in dit boek leert tekenen, komen uit ieder deel van het dagelijks leven. Het valt ook op dat het boek geschreven is door een vrouw: in haar leven komen vaker make-up en wattenschijfjes voor dan in het mijne. Daarnaast wordt je echter meegenomen naar de keuken, de slaapkamer, badkamer, werkplek, kledingkast en passeren enkele buitenleven-items de revue.

Het siert dit boek dat de voorwerpen eenvoudig in vormgeving zijn. In de 10 stappen per voorwerpen worden nergens echt grote sprongen gemaakt, zodat je goed kunt zien wat je doet… en waar het soms mis gaat. Het prettige is bovendien dat je verschillende voorwerpen bij elkaar hebt, een geheugensteuntje hoe bepaalde voorwerpen er echt uitzien (vooral op het gebied van verhoudingen) is altijd prettig. Vanaf dat punt kun je er nog altijd jouw ding mee doen. De diversiteit en heldere uitleg zijn een bonus. Van schets tot eindresultaat, met duidelijke tips en handelingen. Whats not to like?

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 128 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463595728. Prijs: 13.95 euro.

Ga direct naar Tekenen in 10 stappen: Alledaagse dingen op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.