logo-liggend-wit-donkerblauw

Boeken voor een frisse blik

In ons dagelijks leven zijn we verknocht aan onze patroontjes en gewoontes. Zelfs de meest wisselvallige en wispelturige mensen hebben hun dagelijkse routines. Het vervelende is, dat die routines je ook afstompen van nieuwe ervaringen, van een frisse blik op de wereld. Daardoor mis je kansen die je niet zou willen missen! Gelukkig zijn er genoeg slimme mensen die je kunnen helpen met een frisse blik – wij bespreken vijf boeken die zorgen voor een nieuwe kijk op de wereld.


Dat is toch logisch

Auteur: Dat is toch logisch

Soms denk je wel eens: waarom zie je dat niet? Hoe kun je dat niet doorhebben? Natuurlijk zijn er mensen die alles heel letterlijk nemen en het liefst rondlopen met een boek vol stappenplannen, om alles precies volgens de regeltjes te doen. Dat is toch logisch gaat echter een stapje verder en laat zien hoe logica de loop van onze geschiedenis heeft gevormd en hoe het jou kan helpen om de grootste problemen aan te pakken. Een vleug gezond boerenverstand kan wonderen doen. Vertrouw niet op wat je weet of wat anderen zeggen, maar ga zelf aan het denken!

In het boek onderzoekt Cheng conversatiefouten, grijze gebieden, oversimplificatie en abstractieniveaus. Iedereen ziet de wereld vanuit zijn eigen ervaring en belevingswereld, waardoor grove communicatiefouten kunnen ontstaan. Pure wiskunde toegepast op de echte wereld, op een verrassend praktische manier. Maar Cheng benadrukt ook dat er een grens is aan logica – zonder empathie en emotie wordt je geen echt ‘mens’ en zul je anderen niet snel begrijpen. Een stukje logica en beredenering in je leven – het maakt het zoveel eenvoudiger als je felle emoties en gevoelens even kunt rationaliseren! Het is stiekem pittige stof, maar wel op een zo toegankelijk mogelijke manier verteld, met illustraties, vergelijkingen en veel voorbeelden.

Score: 8

Ga direct naar Dat is toch logisch op BOL.com.

Ganbatte

Auteur: Ganbatte

De schrijvers van het boekje Ganbatte ken je misschien wel van de bestseller Ikigai. Daarin gaat het in de zoektocht naar een gelukkig leven en welke aspecten daar een rol in spelen. Bij Ganbatte gaat het op de Japanse kunst van de wilskracht. Het is gebaseerd op de oude Japanse traditie om Ganbatte te zeggen om iemand succes te wensen, wat zoveel betekent als: “Doe je best en geef niet op”! Meedoen is belangrijker dan winnen – en doorzetten tot je doel is bereikt is een overwinning voor jezelf.

Ganbatte bestaat uit 50 korte hoofdstukken, die ieder een ander doel hebben. Sommige hoofdstukken zijn heel praktische oefeningen die je kunt uitvoeren, zoals het mediteren op wolken of de Tien wetten van Ganbatte voor Schrijvers. Andere hoofdstukken zijn geënt op een persoonlijke ervaring of openbaring. Weer andere hoofdstukken gebruiken een Japanse gezegswijze of oud verhaal als basis om uit te leggen waarom Ganbatte goed voor je is en hoe jij jouw doorzettingsvermogen een duwtje in de rug kunt geven. De hoofdstukken zijn heel toegankelijk geschreven, veelal vanuit de auteurs zelf – en dat maakt ze herkenbaar. Een tikje belerend zijn de opsommingen aan het eind van ieder hoofdstuk, waarin de ‘wijze lessen’ nog even worden opgesomd.

Score: 7

Ga direct naar Ganbatte op BOL.com.

Proberen lukt altijd

Auteur: Proberen lukt altijd

In lijn met Ganbatte ligt het boek Proberen lukt altijd. Daarbij neemt Remko van der Drift je op een vrolijke en energieke manier mee op een reis langs allerlei mislukkingen en projecten die al gestaakt zijn voor ze goed en wel van start kwamen. Waarom? Waarom werden die niet voortgezet? Faalangst en perfecionisme liggen vaak op de loer. Als iets niet 100% perfect lijkt te lukken, wordt het bijltje er al bij neergegooid. Maar: proberen lukt altijd. Soms duurt het wat langer of heb je wat meer pogingen nodig, maar van fouten kun je leren, toch?

Proberen lukt altijd is een prettig leesbaar boek vol humor en kleine grapjes, maar ook met de nodige levenslessen die je faalspieren trainen en je perfectiestress verminderen. Niet alles hoeft tot in de puntjes uitgewerkt te zijn, je mag af en toe een steekje laten vallen. Het is belangrijker dat je een project hebt voltooid en dat je hebt doorgezet. Het boek bevat kleine oefeningen om kritisch naar jezelf te leren kijken (en te beseffen dat je heel veel niet kunt – nog niet, althans) en om aan te tonen dat je daarin zeker niet de enige bent. Vrolijke tekeningen maken het boekje compleet. Faalangst en perfectionisme de grootste drijfveren van dit boek. Zij vormen de basis waarop je de ‘Proberen kan altijd’-mentaliteit op kunt botvieren.

Score: 7

Ga direct naar Proberen lukt altijd op BOL.com.

De heks belandt dit keer niet op de brandstapel

Auteur: De heks belandt dit keer niet op de brandstapel

Een eye-opener voor mannen en vrouwen. Amanda Lovelace haalt genadeloos uit in gedichten en korte verhalen naar de misstanden tussen mannen en vrouwen. Het boek heeft een vaste verhaallijn aan het begin van elke sectie. Die delen zijn gebaseerd op de heksenvervolgingen in Salem. De gedichten zijn gericht op vrouwelijke empowerment en de vlammen die op vrouwen gericht zijn. Er wordt over de hele wereld – ook in de politiek
– gepraat en gediscussieerd over misbruik op alle fronten, maar dit hele boek gaat over het terugvorderen van verloren vrijheden, zekerheden en zelfvertrouwen. Het is een indrukwekkend boek, dat diep ingaat op misbruik, ongelijkheid, vooroordelen van mannen ten opzichte van vrouwen en de soms minderwaardige positie die vrouwen jammer genoeg nog altijd innemen in onze maatschappij.

De teksten in De heks belandt dit keer niet op de brandstapel zijn de ene keer hard en expliciet, soms juist heel subtiel en suggestief. De sarcastische grapjes, snedige opmerkingen en knipogen in de gedichten maken het geheel weer een stukje lichter, wat zeker een welkome kwinkslag is in dit anders zware boek. Het zal ongetwijfeld herkenbaar zijn voor veel vrouwen, maar ook voor mannen is het een aanrader om te lezen, zodat je een blik kunt werpen in het leven van een vrouw en kunt proeven van de nederlagen die zij moeten doormaken.

Score: 7

Ga direct naar De heks belandt dit keer niet op de brandstapel op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.