logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Met deze boeken maak jij je eigen werkgeluk

Als slechtziende ben ik een paar keer spreekwoordelijk lelijk tegen de lamp gelopen. Iedere keer had het flinke gevolgen voor mijn gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Door die botsingen met de wereld om me heen heb ik ontzettend veel geleerd over energie en belastbaarheid, over grenzen en kansen. Zo heb ik ervaren dat een stukje zelfkennis en zelfbescherming je een hoop kan brengen, zeker als je er goed mee omgaat. En dat is een flinke ontdekkingstocht! Een tocht die zeker niet zonder tegenslag zal verlopen. Ik kan je wel beloven: de bestemming is de reis meer dan waard. Deze vier boeken kunnen he helpen om jezelf te ontdekken, te beschermen en je telkens weer een stapje dichter bij die bestemming te brengen.


De ideale dag

De ideale dag

Als je eenmaal een plekje hebt gevonden, dan is het de gewoonte van mensen om al snel in een soort sleur te geraken. Tel daar de luie aard van mensen bij op en je hebt een succesformule voor problemen. Denk maar eens na: in onze gehaaste samenleving brengen we de kinderen met de auto naar school om vervolgens voor de deur te parkeren en de hele dag stil te zitten, druk aan het werk. Tijd voor gezond eten en drinken nemen we niet, want dat is zoveel gedoe. Een kant-en-klare koffie met suiker en room, een snelle snack, terwijl je de berichten op social media controleert. Klinkt bekend? Dan is er tijd voor verandering en actie! In De Ideale Dag leggen Paul en Carolien Van Den Bosch je uit waarom die sleur zo slecht is – en hoe het komt dat we in die foute gewoontes verzakken. Heel kort en bondig komt dat aan bodd. Vervolgens is er veel meer aandacht voor manieren om die foute patronen aan te pakken en om te buigen naar krachtige elementen, naar gewoontes die gezond en vitaliserend werken. Die je een frisse wind door je hersenpan doen waaien, je spieren gezond houden en je ruggegraat precies op de plek waar die hoort te zitten.

Kleine stapjes, dat is hier het credo. Hoewel in het boek ook een ideaalbeeld wordt geschetst, omvat het ook tips en dagpatronen waarbij je met kleine aanpassingen alvast een begin maakt met die gezondere levensstijl. Kleine aanpassingen, zoals je tanden poetsen terwijl je op één been staat of om je auto verder weg te parkeren, zodat je toch even wat beweging meepikt. Vanuit daar groei je door naar een gezonde levensstijl, stapje voor stapje, om je zowel geestelijk als lichamelijk gezond te houden. Het boek is opgedeeld in Bewegen, Voeding, Slaap en Breinkracht, ieder met genoeg tekst en uitleg om de theorieën en tips toe te lichten en te verantwoorden. Soms is de tekst een tikje belerend, maar dat hoort ook wel bij de expert-rol die vader en dochter hier innemen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Pelckmans, 192 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463937740. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar De ideale dag op BOL.com.

Het anti-aanbakbrein

Het anti-aanbakbrein

Sommige mensen hebben moeite om dingen los te laten. En dan heb ik het niet over materiele dingen, die je verzamelt op zolder of in de schuur… of in de woonkamer, maar dingen die gebeurt of gezegd zijn (of juist niet). Die wat-als-gedachtes… ken je die? Sanne van Arnhem noemt dat ‘blijven plakken’. En die vastgeplakte gedachtes kunnen je makkelijk een hele nacht wakkerhouden. Je blijft dan draaien en piekeren, peinzen en alles nog een keer overdenken. Nergens voor nodig, zo meent Sanne, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze komt echter met een oplossing. Je kunt jezelf namelijk trainen tot het kweken van een anti-aanbakbrein. Dat klinkt goed, nietwaar?

Na een uitgebreide tekst en uitleg over het principe van het anti-aanbakbrein (en waarom soms dingen zo hardnekkig blijven plakken) is het tijd om aan de slag te gaan. Het boek verandert op dat moment van een theorieboek (vol opdrachten om jezelf even aan het denken te zetten) in een praktijkgericht 4-stappenplan, waar je dagelijks mee aan de slag kunt. Je zult merken dat de meeste situaties super herkenbaar zijn, zeker als je een echte piekeraar bent zul je het volledige boek wel kunnen omarmen. Ondanks dat het best een pittig onderwerp is (het is nooit leuk om aan jezelf te sleutelen, zeker als je weet dat het een zwak punt van je is dat helemaal in je dagelijkse patroontjes zit), is het een leuk boek om te lezen. Het is luchtig, vol anekdotes en spreekt zonder meer tot de verbeelding. De drukwijze is misschien een tikje goedkoop, het had bijvoorbeeld op een mooie papier gedrukt kunnen worden (dat minder doordrukt), maar dat is een kleine smet op het boek an sich.

Wapen jezelf tegen het piekeren, de wat-als gedachten en ‘wat zouden mensen hier van vinden’. Ga je eigen weg, laat je niet door dat soort gedachten tegenhouden en kweek je eigen anti-aanbakbrein!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lev uitgevers, 182 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789400515352. Prijs: 20.99 euro.

Ga direct naar Het anti-aanbakbrein op BOL.com.

Werken zonder ruis

Werken zonder ruis

Werken zonder ruis neemt je direct mee naar de werkomgeving. Want daar leven we met z’n allen op een kluitje bij elkaar. Het is een sterk uitvergroot beeld van onze wereld, een micro-samenleving waarbij mensen buiten hun eigen keuze om bij elkaar worden geplaatst om met elkaar te communiceren en te leven. Vaak werkt dat goed, maar soms botsen persoonlijkheden of personen op zo’n manier, dat de werksituatie verstoord wordt. Bullebakken en pestgedrag ten spijt: hoe ga je om met collega’s die je op subtielere manieren dwars zitten of irriteren, al dan niet bewust? Hoe ga je om met een roddelcultuur, op-de-muziek-meetikkende collega’s en collega’s die dagelijks – verspreid over de dag – hele zakken worteltjes smakkend wegknagen? Hoe kun jij werken zonder ruis?

Werken zonder ruis klinkt misschien als een praktisch ingesteld boek, maar het is behoorlijk zakelijk geschreven, alsof het in een hoekje bij de personeelsfunctionaris zou moeten liggen. Vanuit die hoek wordt her ook meermaals benaderd. Voor het bespreken van conflicten en botsingen komen de nodige tools ter sprake, die vrij klein in het boek staan afgedrukt. Achter in het boek, in de bijlagen, vind je deze hulpmiddelen in een vergrote versie, voorzien van tekst en uitleg over het gebruik en de toepassing ervan. De aanpak van de problemen vind op een structurele manier plaats, met actie van alle betrokken partijen. Terwijl je soms juist even uit het kader moet denken en moet zien welke effecten er veroorzaakt worden en hoe je die op een makkelijke manier kunt omzeilen. In plaats van twee of meer mensen aanpassen, kun je soms ook heel effectief evasief managen!

Werken zonder ruis kan zeker goed werken in een situatie met een verstoord evenwicht, maar er wordt hier iets te veel vastgehouden aan structuren, overleggen en formulieren. Niet dat er iets mis is met het structureren van aanpassingen, maar het probleem bij dit soort handelswijzen is dat er vaak te veel vastgehouden wordt aan de gemaakte afspraken en richtlijnen, ook al blijken deze niet goed te werken.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Van Duuren management, 179 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789089656421. Prijs: 20.99 euro.

Ga direct naar Werken zonder ruis op BOL.com.

Altijd moe

Altijd moe

Altijd Moe ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van De Ideale Dag, het eerste boek dat we bespraken. Altijd Moe richt zich echter op de emotionele vermoeidheid die ontstaat bij langdurige stress of verkeerde eetpatronen, wat zich vaak ook uit in lichamelijke vermoeidheid en mankementen. In dit boek gaat Jan Dries dieper in op de oorzaken van die vermoeidheid. Of beter: met verschillende checklists en opdrachten laat hij jou daarnaar op zoek gaan. Het boek bevat dan ook een aantal tests en vragenlijsten die je moet invullen om vervolgens tot passende oplossingen te komen.

Altijd Moe is een wat vreemde mis tussen informatie over stressbronnen, lichamelijke klachten en ziektebeelden. Met verschillende vragenlijsten tast je af waar de oorzaak hiervan kan liggen en vervolgens jees je hoe je daar mee aan de slag kunt gaan. Het gaat soms best diep de medische wereld in, waar ik altijd een tikje huiverig voor ben. Gelukkig zijn de tips en oplossingen vrij subtiel en veilig om te gebruiken als experiment: baat het niet, dan schaadt het niet. Als een kleine aanpassing in je voedingspatroon verbeteringen oplevert, is dat het zeker waard. Blijf echter alert op chronische problemen en roep altijd de hulp in van een arts als deze aanhouden!

Altijd Moe duikt de medische wereld in van stofwisseling, stress en slechte gewoontes om je daarvan af te helpen en je de goede kant op de sturen. Met vragenlijsten en onderzoekjes kun je uitvinden waar het aan schort en wat je kunt doen om jouw problemen te verhelpen. De stof is vrij zakelijk geschreven, als lezer wordt je ook steevast met ‘u’ aangesproken. Jan Dries wijdt soms uit over bepaalde onderdelen terwijl dat niet direct nodig is (zoals de uitleg en geschiedenis over kilojoules en calorieën), het hindert vaak te veel bij het lezen van het boek.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Sterck & De Vreese, 220 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789056159184. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Altijd moe op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.