logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken voor een creatieve flow

We kennen het allemaal: soms heb je van die momenten dat je creatieve sappen nu eenmaal niet willen vloeien. Er komt niets uit je pen, je baksels mislukken of dat ontwerp komt maar niet van de grond. Hoe krijg je die creativiteit weer op peil? Wij vonden twee boeken die je wellicht kunnen helpen.


Recensie over Keep going

Keep Going is een boekje van Austin Klein, bekend van het compacte werkje Steal like an artist. Keep Going is een verzameling creatieve regels en artistieke suggesties, stuk voor stuk gemarkeerd en onderstreept, bijna van boven naar beneden. Het is een mooie collectie citaten en fragmenten die je even tot nadenken aanzetten. Het is echter geen handleiding voor creativiteit. Dit boek biedt dan wel pragmatische suggesties over hoe je creativiteit in je leven kunt brengen, maar het is vooral een oproep tot actie. De bonte verzameling aan regeltjes en citaten maakt het een vluchtig leesbaar boek. Het is bijna onmogelijk om je af te laten leiden, het is namelijk al een verzameling afleidingen bij elkaar. Telkens wil je verder lezen, geïnspireerd worden en geraakt worden door de woorden van kunstenaars… en natuurlijk Kleon zelf, die alles aan elkaar praat.

Score: 7


Ga direct naar Keep going op BOL.com.


Recensie over Creativiteit – probleemoplossend denken met de TRIZ-methode

Creativiteit is niet alleen iets maken of scheppen, hoewel… het scheppen van een oplossing voor een probleem is misschien nog wel belangrijker en bevredigender dan het maken van een nieuw product! Het schept nieuwe mogelijkheden en heft bestaande belemmeringen op. In het boek Creativiteit ga je actief probleemoplossend denken met de TRIZ-methode. Het dunne boekje vertelt je in korte woorden wat de TRIZ-methode inhoudt en hoe je die methode inzet voor een creatief denkproces. Vooralsnog wordt het gebruikt voor probleemoplossende situaties in de ingenieurswereld, maar de auteurs laten op een succesvolle manier zien dat het op iedere denkbare probleemsituatie van toepassing kan zijn: van een scholier met een te zware boekentas tot de vraag naar flexibele verlichting op basisscholen. Het boek is toegankelijk geschreven en erg praktijkgericht. Dat maakt het prettig om te lezen en eenvoudig om de kennis tot je te nemen. De voorbeelden en opdrachten zijn wellicht wat summier uitgewerkt, dat had beter en uitgebreider gemogen. De manier van oplossen en denken zal echter een openbaring voor veel lezers zijn – het is een geweldige introductie tot de wereld van probleemoplossend denken en productontwikkeling!

Score: 8


Ga direct naar Creativiteit volgens de TRIZ methode op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.