logo-liggend-wit-donkerblauw

Boeken om beter te leren tekenen

Het is soms heel frustrerend om iets te willen, waarbij het resultaat niet goed uit de verf komt. Denk aan het spelen van een liedje op een piano of gitaar, of het maken van een stoere of mooie tekening. Dat soort dingen komen vaak neer op heel veel oefenen… maar ook door je te omringen met de juiste kennis en technieken. Deze drie boeken zullen je niet direct een professioneel tekenaar maken, maar geven je wel de juiste kennis om weer een stapje verder te komen – ieder op hun eigen vlak!


Leuke chibidieren tekenen

Leuke chibidieren tekenen

In het boek Leuke Chibidieren tekenen leer je in een paar stappen hoe je dieren op hun schattigst (of coolst, net hoe je d’r een draai aan geeft) op papier zet. De basis is het wegnemen van de realistische stijl en er eigenlijk een Japanse cartoon van te maken, met grote ogen en overdreven kleine lichaampjes. En dat is stiekem nog lastiger dan je denkt. Het komt neer op het plaatsen van bewuste, krachtige lijnen en het aanhouden van de juiste verhoudingen. Dankzij het feit dat de chibidieren bestaan uit slechts een paar lijnen, is het gelukt om de stappen gedetailleerd te tonen op één enkele pagina, waardoor je makkelijk het overzicht behoud.

In het boek Leuke chibidieren tekenen krijg je genoeg handvatten om 75 verschillende schattige diertjes te tekenen, van alpaca’s tot zeepaardjes en alles daar tussenin. De stappen zijn duidelijk en helder, waardoor je zelf ook genoeg handvatten krijgt om diertjes te bedenken en te tekenen. Het leuke aan dit boek is dat je ze niet recht van voren tekent, maar veel diertjes in een bijzondere pose staan. Dat geeft weer extra diepgang aan je chibi’s. De technieken voor in het boek zijn aan de summiere kant: er word gesproken over potlood en digitaal, en dat je moet variëren in lijndikte. Maar hoe? Daar wordt niet over gesproken. Apps als Procreate en stiften voor handlettering zullen je hierbij verder helpen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 125 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463597845. Prijs: 9.95 euro.

Ga direct naar Leuke chibidieren tekenen op BOL.com.

Stap voor stap perspectief leren tekenen

Stap voor stap perspectief leren tekenen

Dit boek kwam als geroepen, toen Bram naar huis kwam met een opdracht voor school: “we moeten iets in perspectief tekenen” en hoewel er tekst en uitleg was gegeven, was die niet helemaal lekker binnengekomen. Het dunne boek Stap voor stap Perspectief leren tekenen doet precies wat de titel doet vermoeden. Het leert je perspectief tekenen! En dan niet alleen gebouwen en rechte voorwerpen die makkelijk zijn, maar ook ingewikkeldere onderwerpen als complete interieuren, straten met bomen ernaast, accessoires, voertuigen, mensen en dieren. Dat is toch van een ander niveau!

Lise Herzog heeft inmiddels al heel wat fijne tekenboeken op haar naam staan. Ook dit specialistische boek past prima binnen die categorie. Toegegeven, het behandelt slechts één heel beperkt onderwerp, maar wel van verschillende hoeken. Letterlijk! Naast het leren tekenen van perspectief komen ook onderwerpen als schaduw naar voren, waarbij ik vooral de manieren om schaduw op bijvoorbeeld een trap te tekenen heel interessant vond. Tussen de bedrijven door lees je verschillende manieren om te tekenen met verschillende materialen, maar die moet je eerder zien als bonuscontent (en zul je ook in andere beken van Lise tegenkomen). Het enige minpunt is eignelijk ook heel logisch: het boek is kort en summier. Je krijgt geen 30 gebouwen om te laten zien hoe je een gebouw in perspectief tekent, je krijgt simpelweg verschillende situaties. Het is dan aan jou om het toe te passen in jouw creatie! Dat is genoeg, maar je krijgt ook het gevoel dat je voor de prijs van 12,50 euro niet echt veel waar voor je geld krijgt.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Deltas, 32 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789044762617. Prijs: 12.50 euro.

Ga direct naar Stap voor stap perspectief leren tekenen op BOL.com.

Schetstechnieken

Schetstechnieken

Persoonlijk vind ik dit boek echt een openbaring. Ik ben namelijk stikjaloers op mensen die met een paar streken of vegen verf een beeld kunnen tonen (ikzelf verval vaak veel te snel in details tijdens het tekenen). Het boek is ook bijzonder uitgebreid, waarbij je verschillende schetstechnieken krijgt aangereikt, verspreid over verschillende onderwerpen. Verf, inkt, potlood en pen worden allemaal gebruikt om in een paar bewuste zetten en halen een beeld van de wereld om je heen te tekenen. Als voorbeeld worden stillevens, landschappen, gebouwen en mensen gebruikt. Naast deze gerichte onderwerpen is er ook aandacht voor basistechnieken, waarbij de voorkeur voor aquarelverf duidelijk naar voren springt. Ook is er aandacht voor het neerzetten van een compositie, werken met contrast en detail en perspectief. Schetsen wil immers niet zeggen dat je de natuurwetten aan je laars mag lappen!

Schetstechnieken laat vanuit de praktijk zien wat je neer kunt zetten als je beter leert kijken naar de wereld om je heen – en weet welke elementen die wereld zo kenmerkend maken. Aan de hand van verschillende onderwerpen leer je kijken naar de grote vlakken, details, kleur en schaduw. Aan de hand van die onderwerpen krijg je nieuwe technieken aangereikt om met name met aquarelverf heel fraaie resultaten neer te zetten. En ja, ook dit zal de eerste pogingen ontzettend tegenvallen, aquarel leent zich ervoor om zich tegen je te keren en bruine, vage composities te vormen… maar al doende leer je en voor je het weet breng je de meest fraaie werken mee naar huis.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Librero, 144 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463597715. Prijs: 12.95 euro.

Ga direct naar Schetstechnieken op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.