Boek recensie: Zwart water, Louise Doughty

Zwart water, Louise DoughtyJohn Harper is een man die wacht op de dood. Iedere nacht wacht hij op mannen die hem met een machete om het leven komen brengen. Waarom? is de vraag die meteen bij je opkomt. Waarom woont een man in een klein hutje ergens in het woud van Bali? Waarom vermijd hij mensen, is hij paranoïde over alles en iedereen? Waarom willen mensen hem vermoorden? Een sterke opening in het eerste hoofdstuk van Zwart Water.

Ontmoeting

Tijdens een van zijn zeldzame reizen naar de buitenwereld leert John Rita kennen. Na een nacht samen overdenkt John zijn leven en hoe hij in deze situatie terecht is gekomen. Langzaam maar zeker kom ook jij dus achter de waarheid, die helemaal niet is zoals je zou verwachten. Je leest in flarden mee over zijn leven, van zijn moeilijke geboorte in het Jappenkamp, zijn ongewone jeugd en zijn bizarre deelname aan de rellen in Jakarta in de jaren ’60, en welke gevolgen die rellen op de test van zijn leven hebben. Let wel: die herinneringen komen niet op chronologische volgorde, maar komen – net als het leven – zoals ze zelf willen.

Grimmige geschiedenis

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat het gebaseerd is op een stukje geschiedenis dat voor een ontzettend groot deel van de wereld totaal onbekend is, of enkel van naam (omdat het in de geschiedenisboeken vermeld is, kort en vluchtig genoemd in een groter geheel). Maar wat je daarbij niet beseft, is dat ook die kleine gebeurtenissen grote gevolgen kunnen hebben voor de betrokken mensen. Het was dan ook echt bizar en ook shoquerend om te lezen wat er zich allemaal afspeelde in 1965. De rellen, de moorden… te indrukwekkend voor woorden. Vooral hoe Louise Doughty in Zwart Water omschrijft wat voor impact deze rellen en de druk voor effect had op de gewone burger.

Conclusie over Zwart Water

Deze exotische thriller neemt je mee naar een onbekende wereld, naar een relatief onbekende gebeurtenis. Die wordt glashard en helder in beeld gebracht. Morele taboes als rassenscheiding, communisme, het gezinsleven, sociale druk en het verschil tussen Azië en de rest van de wereld worden mooi en indrukwekkend in beeld gebracht. En langzaam ontdek je waarom John zich heeft afgezonderd in de jungle… en leer je ook hoe herinneringen soms vervormd kunnen raken. Door: Score: Zwart Water krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Zwart water, Karakter uitgevers, 320 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789045213439, Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s