logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Zeis, Neal Shusterman


zeis recensie

Veel boeken voor young adults beschrijven een dystopische wereld, waarin de wereld naar de knoppen is gegaan en slechts een handjevol moet zien te overleven in barre omstandigheden. Neal Shusterman heeft ook zo’n boek geschreven, DOR, maar in Zeis gaat hij precies de andere kant op. Daar heeft de mensheid lak aan ziektes, ouderdom en de dood. Ze hebben alles overwonnen en laten zich regeren door de Cumulis, een kunstmatige intelligentie die de touwtjes prima in handen heeft. Om overbevolking tegen te gaan (voortplanting blijft nog altijd een dingetje), zijn er Zeisen in het leven geroepen.

Willekeurig volgens de statistieken

Een Zeis dient jaarlijks een aantal mensen te vermoorden, om zo overpopulatie tegen te gaan. Een moeilijk en lastig beroep, waar nog al wat gewetensbezwaren aan kunnen kleven. Alleen de meest moreel verantwoorde mensen kunnen zo’n functie aan. Maar wat als er een moordenaar tussen kruipt, die geniet van het vermoorden van mensen? Dan heeft de wereld wel even een probleem. Vooral als die persoon precies weet hoe hij het publiek moet bespelen en fans om zich heen verzameld onder het gewone volk.

Politiek en moraal

Zeis is dan ook een spannend boek. Niet alleen omdat je meekijkt met Citra en Rowan, twee jongelingen die door Zeis Faraday worden opgepikt en opgeleid tot aankomend Zeis. Maar ze weten niet in wat voor wespennest ze daarmee gekropen zijn. Hoewel Zeisen door de mensen zelf op handen worden gedragen, is er onderling namelijk een flinke spanning onder de Zeisen. Terwijl ze worden getraind in verschillende manieren om te moorden (waarom? waarom niet gewoon een gif of pilletje?) wordt er in het conclaaf van seizen flink gelobbyd om de regels voor eens en voor altijd aan te passen. Dat kan zomaar, omdat uitgerekend de Seizen buiten de jurisdictie vallen van de Cumulus. Een schemergebied, waar alles kan en alles mag!


Ga direct naar Zeis op BOL.com.

Recensie over Zeis

Zeis is een bijzonder boek over een rooskleurige wereld met een waar grauwe randjes. Neal Shusterman slaagt er goed in om een nieuwe wereld neer te zetten vol bijzondere gebruiken en gewoontes, een toekomstbeeld waar sommigen van dromen en anderen van gruwelen. De politieke randjes in het boek zijn glashelder. Het lijkt soms wel een kritische steek naar onze huidige samenleving. Toch staan moraal, ethiek en de dood hier centraal. Politiek gekonkel, vraagstukken over leven en dood en een weemoedige blik naar onze huidige wereld.

Score: 8


Informatie

Titel: Zeis
Auteur:
Uitgever: Baekens Books
Aantal pagina’s: 448
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 14 jaar
ISBN: 9789059248427
Prijs: 22.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.