logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Wolfsangel 1: Apollo, Johan Vandevelde


Wolfsangel 1 Apollo - Johan VandeveldeDe Vlaamse schrijver Johan Vandevelde heeft zich in het eerste deel van Wolfsangel: Apollo helemaal laten gaan met een bizar en verschrikkelijk doomscenario: er breekt in onze tijd gewoon even een oorlog uit in België. Van binnenuit, nog wel, waarbij een groep rechts-extremistische nazi-sympathisanten de macht heeft gegrepen over het land. Ten tijde van de overname zijn onze hoofdpersonen, Jarne en Natham, op een schoolreisje in het buitenland aan het skiën. Door de slechte verbinding in het berggebied komt de informatie mondjesmaat door, denken ze, maar in feite was alle media afgesneden van de buitenwereld… dat is nog eens heftig thuiskomen!

Veranderingen

Eenmaal thuis blijkt er ontzettend veel veranderd te zijn. De nieuwe Partij voor Natie en Orde (PNO) heeft het leger in handen en regeert het land met ijzeren vuist. Angst en geweld worden zonder morren ingezet om de burgers in toom te houden. Zelfs de grondwet is afgeschaft, waardoor ze alle vrijheid hebben om hun mening en zinnen door te drijven. De nieuwe regering voert een flinke censuur uit, waardoor lang niet alles gezegd of geschreven mag worden. Sommige boeken worden verboden, progressieve leerkrachten worden vervangen en als je uit de ban springt wordt je opgepakt. Daarnaast is racisme gewoon toegestaan en is de haat uitgesproken tegen iedereen die niet binnen de ‘normen’ valt, of je nu buitenlander bent of homoseksueel. Het echte doelwit van alle haat zijn in dit geval de Moslims. Eigenlijk worden hierin alle stappen van de Tweede Wereldoorlog nagelopen, maar dan in een rap tempo. Jongeren die niet in de pas lopen worden naar het beruchte Purgatorium gestuurd.

Dagelijks leven

Dat klinkt allemaal heel groots en meeslepend, maar zoals je kunt lezen in Wolfsangel: Apollo is het ook juist heel erg merkbaar in het dagelijks leven. Iedereen heeft er mee te maken en moet zijn best doen om zich aan te passen. Commentaar of tegen-acties worden genadeloos gestraft. Zo krijgen ook Nathan en Jarne flink te maken met deze veranderingen. In het bijzonder Jarne: zijn twee moeders zijn doelwit van de haat. Op het moment dat ze het land uit willen vluchten worden ze opgepakt, waarbij Jarne nog net weet te ontsnappen. Dat maakt hem een vluchteling, een zwerver, waardoor hij in verschillende benarde situaties terecht komt in deze gevaarlijke tijd…

Conclusie over Wolfsangel: Apollo

In het eerste deel van de serie Wolfsangel lees je hoe de macht in Belgie wordt overgenomen door een rechts-extremistische partij. Ze brengen heel wat veranderingen teweeg, waarbij ze de Tweede Wereldoorlog als leidraad gebruiken. In Apollo mixt de schrijver hiermee de geschiedenis met het dreigende terreurbeleid van het heden in een spannend verhaal dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Er is veel aandacht voor de psychologische spanning en druk die ontstaat, wat minder voor de persoonlijke geschiedenis en situaties. Het verhaal heeft een enorme vaart, leest als een trein en is echt een ode aan Young Adult-boeken voor jongens. Hulde!

Door:
Score: Wolfsangel: Apollo krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Wolfsangel 1 Apollo,
Uitgeverij van Halewyck, 464 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789461317469. Prijs: 19.99 euro.

Dit boek is te koop bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
BOL.com | AKO | eci.nl | Bruna | eBooks.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.