logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Weg met de juf, Nadja van Sever

weg met de jufWeg met de juf! Dat is wat de klas denkt wanneer de jonge juf Emma voor de klas komt te staan. De wat onbeholpen jongen Kobe doet zijn uiterste best om juf Emma helemaal weg te pesten. Niet omdat ze vervelend is of geen les kan geven – in tegendeel – maar gewoon, om stoer te doen. Omdat hij het moeilijk vind op school en niet goed mee kan in de klas. Hij heeft ADHD en is bovendien geen sterke rekenaar. Dat maakt hem een makkelijk doelwit voor pesterijtjes, waarschijnlijk probeert hij daarom de boventoon te voeren met zijn gemene gedrag. En nu is de verlegen juf Emma de pineut…

De klas wint

Al snel heeft Kobe en zijn clubje pestkoppen het voor elkaar. Juf Emma ziet het niet meer zitten en vertrekt. Daarvoor in de plaats komt echter een andere juf. Juf Bep, eentje van de oude stempel. De heel oude stempel, die kinderen bruut aanpakt en op de vingers tikt. En die kinderen bovendien gemene straffen geeft en kleineert voor de klas. Dat is wel andere koek! Gelukkig voor de kinderen komt juf Emma na een tijdje weer terug. Ze wil het nog een keer proberen en krijgt een nieuwe kans. Of beter: de directeur ziet de manier van Juf Bep niet zitten (hoewel ook hij dat niet durft te zeggen). De kinderen zijn blij dat juf Emma weer terug is. Maar op een dag komt ze niet opdagen en zitten ze weer opgescheept met juf Bep. Niemand kan contact krijgen met juf Emma… wat zou er aan de hand kunnen zijn? Samen met zijn beste vriendin Sien gaat uitgerekend Kobe op onderzoek uit.

Begrip en vertrouwen

Wat dit boekje uitstraalt is het verschil tussen mensen. Zelfs de ouders van Kobe zijn twee heel verschillende mensen. Zijn moeder is een begripvolle vrouw die Kobe een warm hart toedraagt. Zijn vader is politie-agent maar absoluut geen geduldig man. Hij heeft het wel gehad met de nukken en problemen van zijn zoon. Dat ze d’r maar eens iets aan doen! Dat maakt het ook moeilijk. De enige persoon die Kobe nu zou kunnen helpen geeft hem niet het vertrouwen. En dus zal Kobe het in zijn eentje moeten oplossen en het gevaar moeten opzoeken!

Ga direct naar Weg met de juf op BOL.com.


Recensie over Weg met de juf

Kobe en zijn klasgenoten zijn echt heel gemeen tegen juf Emma. Ze halen gemene streken uit, waar de juf steeds onzekerder van wordt. Maar niet zo gemeen als de streken die juf Bep met de kinderen uithaalt – dat is toch wel een slag erger en soms bijna schokkerend. Op die momenten heb zelfs ik met open mond verder gelezen – wellicht dat sommige kinderen het ook te ver vinden gaan, maar ze zullen er zeker van smullen. Het boek is vlot geschreven en heeft een paar spannende momenten die de druk nog wat opvoeren. De onderliggende elementen van begrip, vertrouwen en ADHD zullen misschien niet heel sterk overkomen, dat is jammer.

Score: 7


Informatie

Weg met de juf,
Illustrator: Madelon Koelinga
Uitgever: Clavis Books, 165 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789044832051. Prijs: 14.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.