logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Vossenstreken, Danny de Vos en Arnold Hovart

VossenstrekenDe twee begenadigd schrijvers Danny de Vos en Arnold Hovart schrijven vol overgave over de vergelijkingen tussen mensen en dieren. Ze hebben allerlei karaktertrekken gevonden die volgens velen ’typisch menselijk’ zijn, maar toch ook in het dierenrijk blijken voor te komen. Aan de hand van verschillende kleine kattebelletjes, geschreven op verre reizen, haalt Vossenstreken het hele dierenrijk uit de hele wereld bij die typische menselijke trekjes, van neuspeuteren tot liegen, van stelen tot pesten.

Grappig en vlot

Wat dit leerzame boek echt kenmerkt, is de geweldige mix van fantasie en entertainment. Dat blijkt niet alleen uit de teksten, waarin allerlei feitjes en wetenswaardigheden verwerkt zitten, maar ook in de illustraties. Die zijn soms zo realistisch mogelijk, zelfs inclusief de Latijnse benaming van het dier (naast de Nederlandse benaming), maar ook regelmatig vind je geweldige cartooneske illustraties. Zo wisselen humor en educatie elkaar in rap tempo af. Een genot om te bekijken en te lezen!

Verhalend

Wat Vossenstreken echter pas echt vermakelijk maakt, is de manier waarop het is geschreven. Het is namelijk geschreven vanuit een vraagstuk, maar vanuit daar is het echt een anekdote. Een leuk en vermakelijk verhaal, dat dankzij de vele grappen en woordspelingen een plezier is om te lezen. Zo ga je van neuspeuteren naar dieven, van melkmezen naar pesten, vertelt hij over verstoppen, de manieren waarop dieren gebruikmaken van graffiti en hoe ze goed zijn in liegen. Natuurlijk wordt er ook ingegaan over moederskindjes en besluit Danny over het mysterieuze verhaal van Bewusteloze Bram. Stuk voor stuk aansprekende onderwerpen die tot de verbeelding spreken. Vossenstreken laat je het dierlijke gedrag vanuit een heel ander perspectief bekijken.

Conclusie over Vossenstreken

Als je het nog niet door had: Vossenstreken staat hoog in onze toplijst met educatieve boeken. Het behandeld kleine elementjes van het gedrag van dieren, maar doet dat op een weergaloze wijze. Je zou bijna zeggen dat Danny de ultieme biologieleraar zou zijn: door dit boek raken kinderen mega geïnteresseerd in de dierenwereld om hen heen! Door: Score: Vossenstreken krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Vossenstreken,
Illustrator: Arnold Hovart Uitgeverij van Halewyck, 100 pagina’s, harcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789461317476. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.