logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Vampyria 1: Hof van Schaduw

Vampyria neemt je mee naar een alternatieve tijdlijn, waarin Lodewijk XIV, ook bekend als de Zonnekoning, onsterfelijk is geworden nadat hij zich door alchemisten heeft laten omvormen tot een vampier. Nu, 299 jaar later, kijken we mee over de schouder van de jonge Jeanne.

Apothekersdochter

Jeanne woont in een klein dorpje als apothekersdochter. Haar ouders en broers blijken verzetsstrijders te zijn, maar daar wist de onstuimige Jeanne niets van. Als op een noodlottige avond haar familie wordt vermoord en Jeanne een jonge barones om het leven moest brengen, besluit ze diens plaats in te nemen en de onschuldige wees te spelen. Zo komt ze terecht in het hof van de Zonnekoning en kan ze haar ultieme wraak plotten!

Vampiers

Het is bizar om te zien hoe schrijver Victor Dixen zijn vampierenrijk heeft vormgegeven, met de Franse aristocraten die het als hoger doel zien om door de Zonnekoning omgevormd te worden tot onsterfelijken. Dat ze daarbij mensen moeten ‘houden’ en maandelijks 10% van hun bloed verzamelen om te kunnen drinken, moeten we even buiten beschouwing laten. Dat soort details komen regelmatig naar voren en spelen soms een centrale rol in bepaalde gebeurtenissen,

Regels aan het hof

Zo komt Jeanne (die de naam van Diane de Gastrefiche heeft overgenomen) in het hof, om kans te maken een loopbaan aan het hof te starten. Ieder jaar worden namelijk twee jongelingen gekozen die de Koningsslok krijgen, een beetje koningsbloed waardoor ze bovenmenselijke vaardigheden krijgen. Daarvoor moeten ze leren paardrijden, duelleren, converseren en een onberispelijke etiquette hebben (ja, de tijd heeft behoorlijk stilgestaan!). Allemaal zaken waar Diane / Jeanne geen weet van heeft. Dankzij een paar nieuwe vrienden (Naoko, Tristan, Poppy en zelfs de vampier Alexandre) weet ze zich er telkens netjes doorheen te wurmen, maar Jeanne gaat over lijken om haar doel te bereiken…


Ga direct naar Vampyria 1: Hof van Schaduw op BOL.com.

Recensie over Vampyria 1: Hof van Schaduw

CooleSuggesties topper

Victor Dixen is duidelijk geen nieuwkomer in het schrijversvak en heeft met Vampyria een ingewikkelde en indrukwekkende alternatieve wereld neergezet waar een oude edelman op de troon is blijven zitten. De vampierkunst is niet altijd even origineel uitgewerkt, maar hoeveel kun je tornen aan een oude legende? Het is tof dat hij de alchemie erbij heeft betrokken, wat hem de nodige creatieve vrijheden geeft. Het is een spannend en goed doordacht verhaal, met een impulsieve, agressieve en wraaklustige dame in de hoofdrol. Het verhaal maakt daardoor soms wat vreemde wendingen (waarom, Jeanne, waarom?!?) met een spannende en verrassende ontknoping die je laat smachten naar het volgende deel. Het boek begint overigens wat stroef, maar na de eerste 30 pagina’s gaat het stramme Franse toontje er netjes vanaf.

Score: 9


Informatie

Titel: Vampyria 1: Hof van Schaduw
Auteur:
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 368
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 14 jaar
ISBN: 9789021037912
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.