logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Toverslag, Elle McNicoll

Elle NcNicoll zet met Toverslag een fantastisch en betoverend boek neer dat je meeneemt naar de magische wereld van Edinburgh: een wereld vol elfen, feeën, kelpies en meer. Die lopen daar namelijk gewoon rond. Niemand ziet ze, behalve onze hoofdpersoon, Ramya Knox.

Rebelse Ramya

We leren Ramya kennen als een meisje dat de nodige problemen en frustraties kent. Ze heeft namelijk dyspraxie, een ontwikkelingsstoornis van het motorische systeem in de hersenen. Dat houdt in dat elke beweging, hoe simpel die ook mag lijken, het resultaat is van een zorgvuldige en ingewikkelde planning voor haar hersenen. Haar motoriek is dus flink onderontwikkeld, waardoor ze iedere pauze een ‘workshop’ moet volgen om haar handschrift te verbeteren. Dat houdt in dat ze alsmaar moet schrijven, schrijven, schrijven. Ook thuis voelt ze zich niet begrepen. Haar ouders zijn behoorlijk prestatiegericht en uiten de nodige kritiek op haar. Tot overmaat van ramp verbreken haar ouders op Ramya’s zevenjarige leeftijd het contact met de familie, waardoor ze zelfs haar liefde opa niet meer kan ontmoeten.

Familieruzie

Na het overlijden van haar grootvader, ontdekt Ramya dat ze een oude gave heeft, een familiegeheim waarover niet gesproken wordt. Zo kan Ramya het ‘Verborgen Volk’ zien en ontdekt ze de magische wereld die schuil gaat in Edinburgh. Als bij toverslag gaan er deuren open en maakt ze zelfs contact met haar neef Marley en haar tante Leanna. Ze krijgt zelfs weer contact met de zonderlinge tante Opal! En precies op tijd, want ze zal alle hulp en steun kunnen gebruiken als ze het moet opnemen tegen de gevaarlijkste magische wezens: Sirenen!


Ga direct naar Toverslag op BOL.com.

Recensie over Toverslag

Het is knap lastig om een magische wereld neer te zetten die niet al te hoog gegrepen is: eentje die geloofwaardig en te behappen is. In dit eerste boek is het Elle McNicoll geweldig goed gelukt, dankzij iets dat ze de Schijn noemt, waarachter het Verborgen Volk zich kan verbergen voor de buitenwereld. Dat is Elle McNicoll goed gelukt. Leuk detail is de verweving van de diversiteit in het geval van Ramya’s dyspraxie en tante Opals autisme, hoewel dat ‘anders-zijn’ er soms iets te dik bovenop ligt. Het is een spannend, fantasierijk en geweldig magisch-realistisch avonturenboek, waarvan we graag het vervolg lezen!

Score: 8


Informatie

Titel: Toverslag
Auteur:
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 263
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789047714941
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.