logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Tijdgeesten 1, De Magische Tafel, Victor Pineiro


De Magische Tafel is het eerste deel van een nieuwe reeks fantasyboeken, die onder de naam Tijdgeesten vast een flinke naam zal maken in ons land. De serie is namelijk oorspronkelijk geschreven in het Engels door de Amerikaan Victor Pineiro, die al een flinke staat van dienst heeft (daarover dadelijk meer). Zijn fantasierijke boek neemt je mee naar het verleden én het heden. Het is een wonderlijk verhaal dat een beetje hangt tussen Harry Potter en Bill & Teds Excellent Adventure (die je écht eens moet kijken!). Het draait allemaal om de vraag: als je drie mensen uit het verleden mocht uitnodigen voor een diner… wie zou dat zijn?

Javier Santiago

Tijdgeesten: De Magische Tafel draait om de twaalfjarige Javier Santiago. Hij doet het niet zo goed op school, maar des te beter in de keuken. Sandwiches maken in alle vormen en maten doet hij het liefst. Maar zijn prestaties op de bijzondere school Finistere? Nee, dat lukt hem niet zo goed. Het is ook wel een bijzondere school: het vreemde semi-kasteel staat plompverloren in een buitenwijk van Maryland, omringd door een groot en duister bos. Als hij niet beter scoort op school, loopt hij het risico te zakken voor de zesde klas… en dat wil je natuurlijk niet! Gelukkig kan hij altijd rekenen op zijn super slimme, door geschiedenis geobsedeerde beste vriend Wiki. Wiki zal hem eens helpen met het jaarlijkse schoolproject: nodig drie gasten, levend of dood, uit voor een etentje en schrijf daar een opstel over. Voor de ontluikende chef-kok Javi is dat een fluitje van een cent. Maar hij heeft geen rekening gehouden met de nieuwe magische tafel, die zijn vader bij een antiquair op de kop heeft getikt! Deze magische tafel haalt de personen uit het verleden echt naar het heden. En dan volgt er een wel heel bijzonder diner…

Bont gezelschap

Naast een jonge Mozart en de Earl of Sandwich nodigt hij op aanraden ook Edward Teach uit. Een grapje van Wiki, maar in dit geval pakt het verkeerd uit. Teach staat namelijk beter bekend als de beruchte piraat Zwartbaard! En die ontsnapt voordat hij terug in de tijd kan worden gestuurd. Zwartbaard wil de tafel gebruiken om zijn complete bemanning bijeen te roepen en met zijn allen de moderne wereld over te nemen. Erger nog, de vreselijke piraat voert zijn plan uit door een baantje als conciërge te nemen op Finistère, zodat hij Javi, Wiki en Javi’s stoere zus Brady in de gaten te houden. En om de magische tafel, Brocéliandus, in zijn macht te krijgen. Die kan namelijk alleen gebruikt worden door de kinderen. Dat levert de nodige bizarre situaties op, kan ik je verzekeren.

Mysteries overal

Langzaam maar zeker ontdekken Javi en zijn vrienden dat het helemaal niet zo raar is dat juist zij deze magische tafel hebben ontdekt. Er is namelijk heel wat vreemds aan de hand in hun dorpje! De leerkrachten, Javi’s lieve tante… niets is wat het lijkt. Een razend tempo en Javi’s kleurrijke vertelling houden de boel bij elkaar terwijl de opwindende gekte zich opstapelt. grote doses humor en een oneerbiedige kijk op enkele van de bekende figuren uit de geschiedenis, het boek van Piñeiro scoort met dit verhaal over vriendschap, magie en avontuur. Daarbij maakt de schrijver, Victor Pineiro, gebruik van een heel diverse cast: de Puerto Ricaanse familie van Javi speelt een belangrijke rol (met daarbij heel wat typische en kenmerkende gerechten, natuurlijk), maar ook de Haïtiaans-Amerikaanse Wiki legt wat gewicht in die schaal.

Over Victor Pineiro

Victor Pineiro heeft een bont verleden. Hij heeft jarenlang gewerkt als creatief directeur en contentstrateeg die de Youtubekanalen van @YouTube zelf en @Skittles heeft geleid, waarbij hij voor Skittles die befaamde gekke stem heeft gecreëerd —taste the rainbow!—. Hij ontwierp ook spellen voor Hasbro, werkte mee aan grote marketingcampagnes voor bijvoorbeeld Starbucks, Samsung Mobile en Sonos, schreef/produceerde een documentaire over virtuele werelden en gaf les aan derdeklassers. Tijdgeesten is zijn eerste roman. Daarnaast werkt hij momenteel als creatief directeur bij HBO Max, een streamingdienst zoals Netflix die binnenkort ook in Nederland beschikbaar zal komen.


Ga direct naar Tijdgeesten 1: De Magische Tafel op BOL.com.

Recensie over Tijdgeesten 1: De Magische Tafel

De Magische Tafel is een spannend verhaal, dat vooral draait om onduidelijkheid, puberale gedachtes over leerkrachten en heel veel voedsel. Javi denkt werkelijk alleen maar aan koken en eten maken. De vertaling is niet altijd even soepel en vlot, er is waarschijnlijk soms te dicht bij het origineel gebleven. Dat is wel jammer, het taalgebruik remt het tempo van het boek soms wat af. De manieren van Zwartbaard zijn misschien wel het grappigst van allemaal. Er zijn meer dan genoeg lijntjes opengelaten voor het volgende deel. Hopelijk gaan ze daar wat meer in op de bijzondere tafel en de kleurrijke inwoners van het stadje! En ja, op een gegeven moment had ik zelfs genoeg van Javi’s Sandwichtheorie!

Score: 8


Informatie

Titel: Tijdgeesten 1: De Magische Tafel
Auteur:
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s: 280
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789026157141
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.