logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Studiekeuze doeboek – ontdek welke studie echt bij je past

Er zijn een aantal momenten in je leven waarop het best belangrijk is dat je een verstandige keuze maakt. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat die keuze uiteindelijk niet optimaal blijkt te zijn, maar om dat risico tot een minimum te beperken kun je beter zorgen voor een gedegen basis. Het kiezen van een vervolgopleiding is zo’n bepalend keuzemoment. Niet alleen omdat je daar de komende jaren aan vast zit (je kunt natuurlijk altijd een overstap maken als je de verkeerde keuze hebt gemaakt), maar ook omdat je er vanuit moet gaan dat je opleiding doorgaat in een baan. En dan zit je er dus nog langer aan vast! Het is dus belangrijk dat je ontdekt welke toekomst bij je past. Het studiekeuze doeboek is een manier om dat te ontdekken.

Studiekeuze ontdekkingsreis

Als je weet dat er meer dan 2500 opleidingen zijn waar je uit kunt kiezen, zal het al snel duidelijk zijn dat die keuze niet eenvoudig is. Ik bedoel: denk maar eens aan de supermarktschap, als je een pak spaghetti moet uitkiezen. Dat is soms al best lastig. Kun je nagaan als er veel meer van afhangt dan een maaltijd die eventueel kan tegenvallen. In het studiekeuze doeboek staat geen lijst met opleidingen. Het is geen invul diagram waarin je een aantal kruisjes zet tot je bij De Ultieme Opleiding terechtkomt. Neen: het studiekeuze doeboek is een ontdekkingsreis naar jezelf. Het helpt je om te ontdekken wat voor student je bent, wat je belangrijk vindt en in welke richting je kunt gaan zoeken.

Leren kiezen

Wat het studiekeuze doeboek zo bijzonder maakt, is dat het je leert hoe je moet kiezen. Maar kun je opletten, maar moet je opletten, en wat vind je zelf belangrijk? Door een eigen mening te vormen over je eigen persoonlijkheid en karakter, je goede en slechte eigenschappen, je voorkeuren en afkeuren, zul je al snel merken dat je een ontzettend groot aandeel van die 2500 opleidingen zonder meer kunt wegstrepen. Door de vele invul opdrachten die je kunt maken (waarbij je soms ook de mening van anderen moet vragen over jezelf) leer je jezelf ontdekken. Aan het einde van de zes hoofdstukken weet je wie jij bent, wat je belangrijk vindt en hoe je de juiste keuze kunt maken. Het is dan helemaal aan jou om die grote stap te zetten!

Conclusie over Studiekeuze doeboek

Het studiekeuzedoek is vlot geschreven en losjes vormgegeven. Bijzonder vind ik zelf dat er echt handgeschreven teksten instaan, aangevuld met schetsjes en tekeningen die uit de losse pols gemaakt zijn. De teksten zijn helder en duidelijk geschreven en brengen de boodschap goed over. De opdrachten in het boek zijn opgedeeld in kleine stukjes, zodat ook daar weinig onduidelijkheid en is. Het grote pluspunt van het studiekeuze boek is wel dat je ontdekt welke studie echt bij je past. Niet door het invullen van een eenvoudige vragenlijst, maar door zelf bewuste keuzes te maken en na te denken over wie je nu eigenlijk bent.

Door:
Score: Studiekeuze doeboek krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Studiekeuze doeboek,
Aerial Media, 234 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789402602081. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.