logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Strooigoed, Anne-Marij de Koning


strooigoedDecember staat weer voor de deur, wat voor ons land betekent dat we nu al in de wereld van zoetigheid en verwennerijen zitten. Want de Sinterklaasperiode begint al zo’n beetje half november met alle snoepgoed en banketstaven die daarbij horen. Hoewel het boekje Strooigoed doet vermoeden dat je juist helemaal los gaat met snoepjes en uhm… strooigoed, zoals pepernoten, schuimpjes en ander strooigoed, is dát niet helemaal het geval.

Zoete Sinterklaas

Waar het boekje vooral goed in is geslaagd, is het verwerken van onze tradities in nieuwe recepten. Denk daarbij aan cheesecakes met een herfst-inslag, taartjes met mandarijnen en pepernoten, dat soort dingen. Lekkere recepten, stuk voor stuk, maar niet per definitie gekoppeld aan onze oude Sinterklaastradities. Gelukkig stonden er ook een aantal klassiekers in het boekje, zoals taai-taai, pepernoten en borstplaat, die het verhaal weer helemaal compleet maken. De recepten zijn overigens meer bedoeld voor op een bordje tijdens de thee dan voor in de schoen of om rond te strooien, maar de sfeer en de setting zijn duidelijk gemaakt dankzij de titel.

Sint vs Santa

Het blijft natuurlijk een dingetje: welke verjaardag krijgt de meeste aandacht? Op een gegeven moment ga je een verschuiving maken. Hoewel er een aantal recepten onlosmakelijk verbonden zijn met Sinterklaas, bevat het boekje ook een paar échte kerstrecepten. Denk aan candy canes van koek, een peperkoekhuisje of kerstkransjes. De overige recepten worden volgens het boekje netjes onder de categorie ‘sinterklaas’ geschaard, maar zijn zonder meer door te schuiven naar de kerstperiode. Het is dus een echt november-decemberboekje geworden.

Informatie

Strooigoed, Anne-Marij de Koning
Good Cook publishing, 72 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789461431790. Prijs: 10.95 euro.

Ga direct naar Strooigoed op BOL.com.


Recensie over Strooigoed

Het boekje Strooigoed is bijzonder goed geslaagd in het maken van nieuwe traditie-recepten voor de drukke decembermaand. Daarbij worden wel een aantal ingrediënten gebruikt die wat minder goed verkrijgbaar zijn in de gemiddelde supermarkt. Soms worden zelfs ingrediënten gebruikt die een apart hoofdstukje verdienen voor tekst en uitleg. Hoewel het de recepten zeker goed zal doen om die originele recepten te gebruiken, was het fijn geweest om wat toegankelijkere ingrediënten tegen te komen. Niet alle recepten zijn ook écht Sinterklaas, wat het boekje wel doet vermoeden. Wees hierop voorbereid voor je het koopt. De cheesecakes zijn trouwens écht de moeite waard, maar bokkenpootjes met speculaascrème of taartjes met mandarijn zijn toch wat algemener van aard.

Score: 7Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.