logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Straatfotografie, Huub Keulers en Marcel van der Looij

Straatfotografie is een uniek genre dat je veel succes kan boeken. Het lijkt een heel makkelijke manier van fotograferen, maar er komt zo veel bij kijken. Je moet in een handomdraai de juiste compositie bepalen, je camera instellen en schieten, juist op het moment dat alles samenkomt. Dan pas heb je een geweldige foto te pakken. Een scherp oog en een snel beoordelingsvermogen zijn dan ook essentieel.

Beginnen met straatfotografie

Maar het goede nieuws is: straatfotografie kun je leren! Het is een spannend genre dat je ontzettend veel energie kan geven. Bovendien is het een geweldige manier om er lekke op uit te trekken en de buitenlucht op te zoeken. In het boek Portretfotografie vertellen Huub Keulers en Marcel van der Looij je alles over het genre portretfotografie. En daarbij beginnen ze bij de basis. Lijkt het je leuk om om straatfotografie aan de slag te gaan? Haal dan vooral dit boek vast in huis en lees je in.

Alle aspecten

Al lezende ontdek je namelijk alles wat met straatfotografie te maken heeft, van de beste apparatuur tot de juiste instellingen, het bepalen van de mooiste composities tot praktische zaken als privacywetgeving, fatsoen en mensen aanspreken om een foto te mogen maken. Want op de foto gezet worden door een vreemde valt niet bij iedereen in goede aarde! Hoe ga je om met vervelende reacties? En hoe vraag je toestemming om een foto te mogen maken? De schrijvers geven je ook tips voor geschikte locaties om te beginnen en te experimenteren. Al doende leer je!

Nabewerking

Er is ook een groot stuk voorbehouden voor het nabewerken van de foto’s. Daarbij wordt Photoshop gebruikt, maar de tips zijn vaak best algemeen en kunnen ook in andere programma’s worden uitgevoerd. Er is bij de fotografen een duidelijke voorkeur voor zwart-witfotografie en vrij drukke achtergronden. Daarin mag je echt wel je eigen voorkeur ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de vrjiheid die je mag nemen om een foto achteraf bij te snijden, als je de foto iets te ruim hebt geschoten (beter iets te ruim dan iets te krap!) en manieren om juist met kleine handelingen je foto krachtiger en intenser te maken.


Ga direct naar Straatfotografie op BOL.com.

Recensie over Straatfotografie

Over straatfotografie is veel te zetten. Grappige momenten zoals Martin Parr, Elliott Erwitt ze wist vast te leggen, of sfeervolle composities als die van Henri Cartier-Bresson vragen heel veel oefening en een goed oog voor esthetiek, timing en gevoel voor de situatie. Dat is iets waarin je jezelf kunt trainen, maar niet iedereen heft die ultieme gave. Ook in dit boek zul je niet gecharmeerd zijn van alle foto’s, maar ze dienen stuk voor stuk een doel.

Score: 7


Informatie

Titel: Straatfotografie
Auteur:
Uitgever: Van Duuren
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463561921
Prijs: 34.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.