logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Stoven bij Janneke thuis, Janneke Philippi


Stoven bij Janneke thuis, Janneke PhilippiIk heb al eerder opgeroepen tot het omarmen van stoven. Waar het in Vlaanderen echt een soort volkssport lijkt om te stoven, is het in Nederland toch een beetje een ondergeschoven kindje. Jammer! Want het zijn recepten die zó vol zijn van smaak en zacht van structuur, dat iedereen zijn vingers er bij zal aflikken. Het enige nadeel? Het kost je een goede braadpan én een flinke dosis tijd. Maar heb je die twee, dan kun je helemaal los met het stoven van van alles en nog wat. Stoven bij Janneke thuis is heel gewoon. Daarom weet Janneke Philippi als geen ander hoe je de lekkerste dingen op tafel zet. En die recepten deelt ze maar wat graag in haar kookboek!

Basis van stoven

Het leuke van Stoven bij Janneke thuis, is dat Janneke heel veel verschillende items stooft. Producten die ik zelf niet zo snel zou stoven, eerlijk gezegd. Of beter gezegd: waar ik niet snel aan zou denken als het gaat om stoven. Natuurlijk is er een heel groot aandeel gereserveerd voor vlees. 100 pagina’s, om precies te zijn. Daarbij worden zelfs drumsticks, Limburgse gehaktballen, procureur met gember, rode wijn en tijm en wildhachee gemaakt. Janneke maakt zelfs bitterballen met stoofvlees en stopt de restjes gewoon in een tosti. Briljant! In het hoofdstuk Vis gaat ze met dit tere vlees aan de slag – dit hoofdstuk is dan ook weer een stukje kleiner. Verrassend vond ik het hoofdstuk met groente en fruit. Daarbij komen vooral mediterraanse groenten aan bod, als courgette, paprika, kikkererwten en pompoen. De stoofperen in herfstbokbier en de portappeltjes zijn om de vingers bij af te likken 🙂

Tijd en liefde

Stoven is een kwestie van rustig de tijd nemen om te koken. Een goed geheim, dat eigenlijk helemaal geen geheim mag wezen. Vergeet die pakjes en zakjes in de supermarkt – met een paar basisingrediënten kun je de heerlijkste gerechten op tafel zetten. Mits je even de tijd neemt om al die smaken met elkaar te combineren en te versterken door ze rustig te laten pruttelen. Omarm de stoof! En laat je inspireren door het stoven bij Janneke thuis.

Conclusie over Stoven bij Janneke thuis

Stoofrecepten kom je niet vaak tegen in kookboeken. Soms kom je er eentje tegen, maar daar heb je het wel mee gehad. Janneke stopt alles in haar stoofpot en deelt haar kennis graag met je. Van pulled pork tot runderstoof, van stoofpeer tot Indisch stoofvlees: voor ieder wat wils!
Door:
Score: Stoven bij Janneke thuis krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Stoven bij Janneke thuis,
Karakter Uitgevers, 192 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789045211985. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.