logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Standpunten, Svend Brinkmann

In het boek Standpunten neemt Svend Brinkmann, een Deense hoogleraar filosofie, een aantal gevleugelde uitspraken van ’s werelds bekendste filosofen, om die vervolgens af te zetten tegen onze hedendaagse samenleving. Het is namelijk de vraag of het gedachtegoed van Aristoteles, Kant, Nietsche of Kierkegaard nog net zo actueel zijn als toen zij met hun vragen kwamen. In principe zou dat wel zo moeten zijn, zeker aangezien zij vragen stelden die je niet zo makkelijk kon beantwoorden, over het leven, nuttigheid en de dood.

Leven volgens de oudheid

Wat zo grappig is aan het boek Standpunten, is dat pijnlijk duidelijk wordt dat onze wereld helemaal niet zo ver is ontwikkeld dan vroeger. Oké, we lopen nu in spijkerbroeken en truien in plaats van in ons beddengoed, kijken naar onze smartwatch in plaats van een zonnewijzer, maar ons menselijke mens-zijn is nog net zo radeloos als duizenden jaren geleden. We hebben gewoon geen idee. Als je kijkt naar een aantal cultuurkritische onderwerpen over het zinvolle leven, zoals het goede, waardigheid, belofte, het zelf, waarheid, verantwoordelijkheid, liefde, vergeving, vrijheid en dood, dan blijkt dat iedereen daar een geheel eigen invulling aan geeft. Die invulling wordt mede bepaald door de omgeving waarin je opgroeit en staat daardoor eigenlijk nooit vast.

Aan de hand van De Groten

In het boek Standpunt gebruikt Svend Brinkmann een aantal uitspraken van De Grote Filosofen, die ik eerder al heb aangekaart. En dat is eigenlijk wel tricky, want die gasten hielden het nooit bij 1 enkele zin – ze schreven liever hele boeken vol met hun gedachtegoed, zodat de mensen aan het denken werden gezet. Je zou ook nu boeken vol kunnen schrijven over deze vraagstukken, maar Svend houd het liever kort en krachtig. Een prettige manier van schrijven, wat het boek lekker toegankelijk maakt. Wel mistte ik een inhoudsopgave. 

Ga direct naar Standpunten op BOL.com.


Recensie over Standpunten

Hoe staan wij in het leven? Niet zo heel erg anders dan 2000 jaar geleden, zo blijkt uit Standpunten, het boek van filosoof en psycholoog Svend Brinkmann. Dankzij de toegankelijke manier van schrijven is het een heel begrijpelijk boek geworden dat je makkelijk oppakt en leest. Het boek gaat niet heel erg de diepte in, maar raakt wel verschillende standpunten.

Score: 7


Informatie

Standpunten,
Illustrator: nvt
Uitgever: LEV uitgevers, 175 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789400508507. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.