logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Smaak & Techniek, Naomi Pomeroy en Jamie Feldmar


Iedereen heeft wel iets wat hij nog wil leren. ‘Beter leren koken’ kom ik daarbij regelmatig tegen. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Waar begin je bijvoorbeeld? Recepten vind je genoeg, kookboeken vol. Maar recepten waarbij je verschillende kooktechnieken leert? Dat is weer een ander verhaal. In het boek Smaak & techniek leer je in 140 recepten hoe je jouw kookkunsten naar een hoger niveau brengt. Hoe? Simpel: door je in ieder recept voor een andere uitdaging te stellen.

Groot en klein

In Smaak en techniek leer je in alle recepten een nieuwe techniek kennen. Die technieken zijn niet altijd heel moeilijk of bewerkelijk, maar zorgen er wel voor dat je er mee bekend raakt, zodat je ze kunt toepassen wanneer je een ingewikkelder recept wil maken waar die technieken in terug komen. Denk bijvoorbeeld aan technieken als blancheren en laten schrikken, het laten zweten van uien of het maken van een goede bouillon. Zo zitten er in alle recepten kleine techniekjes, weetjes en feitjes verwerkt.

Naslagwerk

Die technieken en weetjes staan allemaal achter in het boek verzameld. Tijdens het recept zie je dan ook meer dan eens een paginanummer staan, waar je bijvoorbeeld informatie vind over balsamico-azijn of honing, Ook basisrecepten zoals een hollandaise (maar ook een exclusievere variant als zwarteknoflookhollandaise) komen in het boek aan bod, er wordt regelmatig naar verwezen. En zo ontdek je dat een exclusieve keuken echt binnen ieders handbereik is.


Recensie over Smaak en techniek

CooleSuggesties topper

Wat zo gaaf is aan dit boek, is dat er zo’n grote variatie in zit. Je komt er niet alleen een veelheid aan gerechten tegen (soep, salades, rundvlees, lamsvlees, desserts en gebak), maar ook een grote variatie aan technieken en ingrediënten. Vooral de variatie in ingrediënten maakt dit boek ook leuk en spannend. Ikzelf zou bijvoorbeeld niet snel bieten kopen – vooral ook omdat ik geen idee heb wat je er mee kunt doen – maar de recepten in dit boek, die heel toegankelijk zijn en waarvan de ingrediënten in vrijwel iedere supermarkt te verkrijgen zijn, krijg je een nieuwe kijk in de keuken. De recepten zijn helder omschreven, zijn aangevuld met geweldige foto’s en laten je de sterrenchef in jezelf ontdekken.

Score: 9


Informatie

Smaak en Techniek,
Illustrator: nvt
Uitgever: Spectrum, 400 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789000355754. Prijs: 39.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.