logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Schemering, Bernard Minier

schemeringEen sappig detail voor je begint met lezen: Bernard Minier, groeide op in Montréjeau, aan de voet van de Pyreneeën. Hij studeerde onder andere in Toulouse – twee locaties waar je in het spannende boek Schemering een bezoekje aan gaat brengen. Hoofdrolspeelster in dit boek? Dat is Kirsten Nigaard, een Noorse politiedetective die door een speling van het lot vanuit Stockholm naar Bergen wordt overgevlogen. Op een slachtoffer, dat wreed is vermoord en verminkt op een kerkaltaar, is namelijk een briefje met haar naam gevonden. Al snel komen ze op een boorplatform terecht, waar ze drie hints vinden: een foto van een politiegebouw, een foto van een man en van een jongen, Gustav genaamd.

Spoorzoeken

De vermoedelijke dader is met een redelijke zekerheid aan te wijzen: de seriemoordenaar Juliann Hirtmann is namelijk ontsnapt uit zijn gevangenis in de Pyreneeën. Deze verknipte persoon laat een spoor van hints en suggesties na voor Kirsten en commandant Servaz – wiens hulp ze inroept om deze gevaarlijke man te vangen, om hen zo op een spoor te zetten dat moet leiden tot een fikse martelgang. Maar dan moeten ze eerst het kat-en-muisspel zien te winnen. Er staan immers levens op het spel!

Psychologische spelletjes

In het boek Schemering is het niet alleen snelle actie dat de klok slaat: dit boek probeert zich te staven met de fikse psychologische thrillers die uit Scandinavië afkomstig zijn. Dat blijkt al uit het feit dat één van de hoofdpersonages uit deze regio komt. Er worden dan ook de nodige spelletjes gespeeld: de personages in het boek staan merkbaar onder een hoge druk, wat het lezen niet altijd even makkelijk maakt. Daardoor weet je ook niet goed wie er een dubbele agenda op kunnen nahouden (wat het boek wel weer spannend maakt). Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen. Daardoor blijft het boek onberekendbaar en schiet het alle kanten op.

Conclusie over Schemering

Zoekend naar spannende thrillers moet je de boeken van nieuwkomer Bernard Minier niet over het hoofd zien. Het zijn dikke pillen, dat klopt, maar hij slaat wel de brug tussen de soms wat vreemde Scandinavische thrillers en de standaard detectiveverhalen. Die frisse wind is zeker welkom. Het verhaal leest vlot weg en blijft verrassen. Maar als je met deze boeken begint, moet je natuurlijk wel bij deel 1 starten…

Door: CooleSuggesties
Score: Schemering krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Schemering, Bernard Minier
Xander uitgevers, 512 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789401607810. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.