logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Rood Gevaar, Chris Ryan

Strike Back 4 Rood gevaar

Ex-SAS-agent John Bald zit in het boek Rood Gevaar in een lastig parket, nadat hij het goud is kwijtgeraakt dat hij van een paar zeer onbetrouwbare Russen had geroofd. Tegenwoordig maakt hij zijn dagen vol met het organiseren van motortochten door de ‘Maya Riviera’ van Mexico. Niet helemaal het luxeleventje dat hij voor ogen had, maar soms heb je weinig keuze. Op een dag haalt zijn verleden hem in, wanneer een paar potige Russen ontdekken waar hij uithangt en er alles aan doen om hem in handen te krijgen.

Hulp voor hulp

Tot zijn grote verrassing wordt hij geholpen door twee dienende SAS-soldaten. Zij vertellen hem bovendien dat hij gezocht wordt voor een baan bij zijn oude werkgever. Wat voor baan, of wat er tegenover staat, willen (of kunnen) ze niet vertellen. Terwijl de klok tikt, worden Bald en zijn oude regimentsvriend John Porter undercover gestuurd als lijfwachten voor de aartsbrexiteer, Derek Lansbury, die ervan wordt verdacht op de Russische loonlijst te staan.

Russische link

Vanuit dat oogpunt wordt de link gelegd naar de voormalige Russische inlichtingenofficier Nikolai Volkov, die een aantal jaar geleden is overgelopen van de Russische KGB naar de Britse MI6. Volkov is zijn leven niet zeker. Hij is gespot en ze hebben getracht hem het leven te nemen middels een zenuwgas. Voor zijn eigen bescherming is hij dan ook naar een onderduikadres gestuurd. Maar al snel wordt duidelijk dat een voormalig spion nergens veilig is.

Verandering

Rppd Gevaar is het vierde deel uit de Strike Back-serie van Chris Ryan. Tot Balds verbazing heeft Porter de drank afgezworen en probeert hij zijn zaakjes weer op orde te krijgen. Samen vormen ze nog steeds een formidabel team, zoals hun tegenstanders ontdekken. Het verhaal speelt zich af in de aanloop van de Brexit, en het is vrij duidelijk op welke clowneske populaire politicus Lansbury is gebaseerd. Het gebruik van een zenuwgas tegen iemand in Groot-Brittannië is ook een verhaal dat rechtstreeks uit de krantenkoppen van vorig jaar komt, maar zoals de gebeurtenissen van vorig jaar in Salisbury hebben bewezen, is de waarheid vaak vreemder dan fictie.


Ga direct naar Rood Gevaar op BOL.com.

Recensie over Rood Gevaar

Ook met Rood Gevaar zet Chris Ryan weer een goed boek neer. De actie is overtuigend en doorspekt met slimme details, waardoor je weet dat iemand weet waar hij het over heeft. De spanning en actie wordt nergens een ‘en toen’-verhaal, wat gewoon knap is. Zowel Porter als Bald bewijzen dat er nog genoeg leven is in dit paar oude honden. En over honden gesproken, ik was op mijn nagels aan het bijten toen een paar Mechelse herders een rol speelde in het eindgevecht, maar ook hier was er geen reden om zorgen te maken.

Score: 8


Informatie

Titel: Rood Gevaar
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 432
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022593783
Prijs: 17.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.