logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Red Rider trilogie

Red Rider 1Je kent vast de verhalen van De Rode Ridder wel – de zonderlinge vechtersbaas die telkens opdrachten van Merlijn – je weet wel – de tovenaar aan het hof van Koning Arthur – uitvoert. Welnu: Red Rider is een korte serie van drie strips, die De Rode Ridder naar het heden haalt. Zijn paard heeft plaats gemaakt voor een stalen ros. Deze blonde bebaarde man scheurt met zijn forse mes door Amerika, waar hij een pakketje moet afleveren aan een aan de grond geraakte Merlijn. Die heeft zijn magische kunsten namelijk ingewisseld voor een baantje als goochelaar bij een soort rondreizend theater, een echte freak show.

Scherven

Het draait in Red Rider – De Zevende Scherf allemaal om een oud, magisch stenen tablet. Dat tablet omvat de geest van Golgoroth, die de Aarde lang, lang geleden heeft geteisterd. Dat tablet is in zeven stukken gedeeld, waarbij de Zeven Grote Tovenaars van weleer ieder een stuk van het tablet in beheer hebben gekregen. Maar helaas: de kunsten zijn inmiddels opgelost, de tovenaars blijken niet meer in zicht. Een kwaadaardige machtswellusteling heeft inmiddels zes van de scherven in handen… en het zevende is door een nietsvermoedende motorrijder onderweg naar een stomdronken Merlijn. Dat lijkt een recept voor een ramp, nietwaar?

Vechtersbaas

Wat onverminderd is gebleven, is dat de Red Rider een onvervalste vechtersbaas blijkt te zijn. Hij heeft zijn hart op de juiste plek, maar heeft nog steeds last van losse handjes. Hij lost conflicten liever op met een stevig vuistgevecht dan met een uitgebreid gesprek. Tja, zo kennen we hem natuurlijk ook! Daarnaast is er het mysterie van de grote handelaar, die in zijn miljoenenflat de zes scherven heeft bemachtigd, maar ook over magische krachten blijkt te bezitten. Wie is deze mysterieuze magiër? En komt de hulp nog op tijd – of moeten we ons vast wapenen tegen de opkomst van de demonen?

red rider 2 teufelsbergRed Rider 2: Teufelsberg

In het tweede deel van deze trilogie maak je de donkere kant van Merlijn tegen. Hij is flink aan drugs verslaafd en verkoopt zelfs zijn heilige tablet voor 12 dollar om een dosis te kunnen kopen… Ondertussen is B’Hal druk bezig om Golgoroth te bevrijden uit zijn gevangenis – de laatste scherf is immers niet meer in het bezig van Merlijn. Toch weten zijn hulpjes niet met wat voor gevaren ze te maken hebben. Hoewel: Red zelf heeft een flinke klap gemaakt in het einde van het eerste boek – hij moet hulp zoeken bij de bevallige Celeste, die haar meeneemt naar haar vader, Arthur en de medewerkers van hun farm, die allemaal om een ronde tafel zitten… dat kan het tij nog wel eens keren!

red rider 3 het huis merlijnRed Rider 3: Het Huis Merlijn

Het ziet er niet goed uit. B’Hal heeft alle scherven in handen gekregen, Merlijn zit nog helemaal stoned zijn roes uit te zitten en Red is gevangen genomen door de hulpjes van B’Hal. Het lijkt erop alsof Golgoroth bevrijd zal gaan worden en de wereld onder diens juk verder zal gaan. Of is er nog hoop? De koppige en eigenwijze Celeste trekt haar eigen plan, maar brengt daarmee de situatie in een nog gevaarlijkere positie. Dat had ze dus beter niet kunnen doen. Of bloeit er nu iets op tussen haar en Red?

Conclusie over Red Rider

De Red Rider is een succesvolle opvolger van de Rode Ridder. Of – opvolger… zo zou je het eigenlijk niet kunnen noemen. Het is eigenlijk, net als Amoras 2047, een soort post-apocalyptische spin-off van een alom bekende en bekroonde stripserie. Of die zal aanspreken, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. De sfeer is in ieder geval net zo grauw, de humor net zo wrang en de plotten net zo onvoorspelbaar. En wie weet gaat de Red Rider nog meer avonturen beleven na het mysterie van Golgoroth? Door: Score: Red Rider 1: De Zevende Scherf krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Red Rider 1: De Zevende Scherf,
Illustrator: Stedho en Lectrr Standaard Uitgeverij, 48 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789002259364 / 9789002263224 / 9789002263231. Prijs: 7.99 euro.
Ga direct naar de Red Rider comics op BOL.com

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.