logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Radicaal openhartig, Kim Scott

Als je in een werkomgeving bent, heb je allerlei verschillende rollen binnen een team. Je hebt uitvoerende mensen, mensen die de strategie uitstippelen en je hebt mensen die de leiding moeten geven. Heel simpel en ontzettend generaliserend gezegd. Al die mensen moeten samen zorgen voor een zo goed mogelijk product tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden. Dat werkt niet altijd even goed – soms willen bepaalde mensen dat iets op een andere manier gedaan wordt. In het boek Radicaal Openhartig pleit Kim Scott voor een nieuwe manier van communiceren.

Poldermodel

Wat waar zijn wij, Nederlanders, goed in? Juist, water bij de wijn, beetje concessies doen en uitkomen bij een algemeen gewogen gemiddelde, waar niemand zich helemaal in kan vinden maar waar niemand ook meer heel grote bezwaren tegen heeft. Op zich kun je zo je hoofd boven water houden, maar Kim Scott heeft bij Apple en Google ervaren dat het ook heel anders kan. Radicaal openhartig, noemt ze het. En nee, dat is niet lomp en bot, maar simpelweg eerlijk. Niet ‘Wat vind je er zelf van? Zou je het misschien niet beter zus of zo kunnen doen’ maar ‘Dit werkt zo niet. Ik zou het zo doen.’ En dan wel de discussie open houden, dat is het devies. Dus geen autoritaire leider of gesprekspartner zijn, maar eerlijk, zonder omwegen en recht voor zijn raap. Maar ook rechtvaardig en openstaan voor reacties!

Aanpassen

Dat is wel even een omslag, kan ik je vertellen. Het is moeilijk om zo maar uit een bepaalde structuur en cultuur te stappen. Het zorgt voor vreemde blikken en niet iedereen zal hier van gediend zijn. Houd dus ook voor dat je radicaal openhartig bent, maar ook hartelijk; dat mensen weten dat je zelf ook open staat voor kritiek (mits onderbouwd) en dat je de discussie wilt aangaan. Dat is een kwestie van wennen en van leren, zo weet ook Kim Scott – ook zij heeft de nodige fouten gemaakt bij het uiten van kritiek. Zoals een kritische mail sturen en iemands werk op de man af bekritiseren – zo voelt die persoon zich minderwaardig en heeft hij geen kans om te reageren. Al deze ervaringen lees je terug in Radicaal Openhartig.

Ga direct naar Radicaal openhartig op BOL.com.


Recensie over Radicaal openhartig

Wees hard en streng, maar sta open voor meningen en kritieken. Dat is de boodschap van Radicaal openhartig in een notendop. Want een zoveelste Amerikaanse cultuur, zoals scrummen en iedere ochtend een reflectie-overleg om elkaar schouderklopjes te geven – dat is niet iets voor onze nuchtere cultuur. Wel moeten we een beetje af van dat zoetsappige empatische gedoe. Duidelijkheid is veel sneller, daar ben ik van overtuigd. Ondanks de vele radicale voorbeelden in het boek rept Kim namelijk ook: wees jezelf, niemand anders. Wijze woorden, verpakt in een sprekend boek voor heldere voorbeelden.

Score: 6


Informatie

Radicaal openhartig,
Illustrator: nvt
Uitgever: LEV uitgevers, 298 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789400508774. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.