Als je een mysterieus boek schrijft, waarom zou je daarin dan niet het meest mysterieuze stukje mens meenemen? In Professor S. en het Geheime Dagboek spelen hersenen een heel belangrijke rol. Of beter gezegd: Een bijrol, want de beroemde neuroloog Professor S. vertelt tijdens hun avontuur af en toe leuke weetjes en feitjes over de hersenen. Verder staat het boek voor de volle 100% in het teken van een geheim dagboek, dat Brian en Zhé vinden in de helder van de professor (die Zhé’s opa is).
Geheim dagboek
Begrijp me niet verkeerd: dagboeken zijn natuurlijk altijd geheim! Zelfs voor ouders. Maar wat als je dagboek 100 jaar verborgen zou zijn in een afgesloten ruimte in een kelder? Dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Op het moment dat Zhé en Brian geld proberen in te zamelen voor een goed doel, mogen ze de kelder opruimen van de professor. Daar ontdekken ze een geheime ruimte, verstopt achter een houten wand. Brian en Zhé besluiten op onderzoek uit te gaan en ontdekken het skelet van een meisje, dat vastgebonden was op een stoel… en een dagboek. Daarin lezen ze precies wat er is gebeurd in de laatste dagen van het leven van Johanna, die vertelt over haar nieuwe vriendin, Clara.
Tijdreis
Zo’n jong meisje, vastgebonden aan een stoel. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Zhé en Brian besluiten al snel om daar een stukje voor te steken. Samen met Professor S. en zijn hondje Pavlov reist hij terug in de tijd, naar 1918, om daar uit te zoeken wat er is gebeurd. Natuurlijk beleven ze tijdens die tijdreis heel wat spannende avonturen. Naast weetjes en feitjes over hersenen, krijg je ook een kleine geschiedenisles… verpakt in een spannend avontuur. En dan niet met namen, jaartallen en saaie dingen, maar je leest hoe de mensen leefden. Wat ze deden, hoe ze destijds in de ban waren van de Spaanse Griep. Heel lang kunnen ze daar jammer genoeg niet bij stilstaan, want ze moeten natuurlijk zo snel mogelijk Johanna vinden!
Hersenweetjes
Door het boek heen krijg je feitjes en weetjes over hersenen te lezen. Je leest bijvoorbeeld hoe je geheugen werkt (en hoe ze hebben ontdekt welke delen van je hersenen daarvoor gebruikt worden), over honger en de ontwikkeling van je hersenen en over professor Brouwer. Die informatie wordt niet in het verhaal zelf verwerkt, maar krijg je op een paar pagina’s te lezen, tussen de hoofdstukken door. Dankzij de illustraties (en een heel charmante Pavlov, die alles aan je toont) leidt die informatie niet af van het verhaal en is het echt een toegevoegde waarde.
Ga direct naar Professor S. en het Geheime Dagboek op BOL.com.
Recensie over Professor S. en het Geheime Dagboek
Een spannend avonturenboek met wetenschappelijke feitjes. Dat klinkt als een onmogelijke opdracht, maar het is Erik Scherder, Fred Diks en Mariella van de Beek gelukt! De tijdreis is natuurlijk een spannend avontuur, dat dankzij de vlotte schrijfstijl heel prettig leest. Om het duistere verhaal wat lichter te maken, staan er talloze kleurenillustraties in het boek, met de blauwe hond Pavlov als komische noot. Tussen de hoofdstukken door lees je hoe alledaagse gebeurtenissen invloed hebben op de hersenen (en andersom). Op die manier leer je tussen het lezen door heel wat over de werking van de hersenen! Dat onderwerp ligt misschien een beetje ver van je bed, maar dankzij de praktische insteek is het zeker de moeite waard.
Score: 9
Informatie
Titel: Professor S. en het Geheime DagboekAuteur: Erik Scherder, Fred Diks en Mariëlla van de Beek
Illustrator: Mariëlla van de Beek
Uitgever: Volt
Aantal pagina’s: 188
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789021429328
Prijs: 16.99 euro
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: