logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Pretletters, Brittany Luiz

pretlettersEr is een echte trend gaande als het aankomt op het schrijven met pen, potlood en stift. Je ziet het overal: sierlijke letters die je een boodschap overbrengen. Natuurlijk zijn er restaurants onvermijdelijk met hun grote krijtborden, maar ook in agenda’s en notitieboeken wordt ijverig getekend aan letters. En dat is eigenlijk best grappig, in onze digitale wereld waar nauwelijks een pen meer wordt beroerd! Het kleurrijke boek Pretletters neemt deze trend vol in de armen en laat je zien hoe je op de relatief eenvoudige manier lettertypes kunt combineren tot ware kunstwerkjes aan tekst. Graffiti op papier, zou je kunnen zeggen.

Tekenen en schilderen

Wat zo opvallend is aan het boek Pretletters is dat het niet alleen stil blijft staan bij het schrijven van letters in een bepaald lettertype. Dit boek gaat juist veel verder dan dat, en gebruikt deze letters om een pakkende en creatieve compositie te maken. Denk daarbij aan grote krullen die letters en woorden met elkaar verbinden, maar ook manieren om de letters los te laten komen van het papier, waarbij het lijkt alsof ze driedimensionaal worden. Daarbij wordt ook ruimschoots gebruik gemaakt van verschillende tekenen – en schildertechnieken, waarbij de kalligraafeerpen en penseelpennen vaak gebruikt worden als alternatief voor het penseel.

Combineren maar

Langzaam maar zeker worden de verschillende technieken met elkaar samengevoegd tot grote kunstwerken die je zo aan de muur zou kunnen hangen. Om je daarmee te stimuleren vind je achterin het boek een flink aantal opdrachten die je kunt uitvoeren. Zo is er bijvoorbeeld opdracht 13: ‘werk aan een stijlvariatie. Is een goed, denk bijvoorbeeld aan Hallo of Welkom, en letter deze in zoveel mogelijk verschillende stijlen.’ Op die manier leer je de technieken beter beheersen en zie je ook wat je allemaal kunt bereiken.

Pretletters

Handlettering is helemaal hot. Waarom zou je er niet aan meewerken? Tekenen werkt bijzonder ontspannend en helpt je creatieve denkpatronen ontwikkelen. Pretletters is een tikje girly qua opzet en kleurgebruik, maar als man kun je d’r genoeg elementen uithalen om je eigen bullet journal of agenda op een stoere manier te pimpen, of het krijtbord in je coffeebar of kroeg op een gave manier te stylen, zodat hij extra aandacht trekt.

Door: CooleSuggesties
Score: Pretletters krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Pretletters, Brittany Luiz

Illustrator: Brittany Luiz
BBNC, 144 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789045322407. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Pretletters op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.