logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Paradijs bij het dashboardlicht, Robert van Eijden

paradijs bij het dashboard licht

Jan de Vries speelt de hoofdrol in de humoristische ‘begin of age-roman’ Paradijs bij het dashboardlicht. Hij is een IT-er die al jaren getrouwd is met Nathalie, een vrouw die liever op de bank hangt om interviews te lezen met derderangs actrices over hun pietluttige problemen dan echt iets te ondernemen. Zelf is Jan wel actief. Hij is samen met compagnon Chris actief als DJ, waarbij ze draaien op bruiloften en feestjes. Een leuke bezigheid, maar toch knaagt er iets. De midlife barst in alle hevigheid los. Met een cynische en sarcastische blik bekijkt Jan zijn wereld en denkt: is dit het nou? En dus gaat hij – zoals een goed midlife crisis betaamt – aan de slag om zijn leven te verbeteren.

Cynisme en sarcasme

Waar Paradijs bij het dashboardlicht goed in is, is om alles in onze huidige samenleving in te pakken in een kritisch jasje. De vorm waarin het boek is geschreven is bijna hysterisch druk te noemen, alsof je in een wildwaterpark terecht komt en meegesleurd wordt door de stroomversnelling. De omschrijvingen van de personages zijn scherp, het ene stereotypetje na het andere komt voorbij, de herinneringen over vroeger (en dan met name over het uitgaansleven en de muziek) zijn scherp en goed. Het verhaal leest ook vlot weg. Het is eenvoudig geschreven en heeft weinig lange zinnen waar je in zult verdwalen. Daarmee is het bijna een sitcom onder de romans geworden.

Avonturen bij het dashboardlicht

Natuurlijk kan een boek niet volstaan met enkel kritische noten naar de omgeving en de wereld om hen heen. Dit boek is ook vooral een ontdekkingstocht van Jan door zijn bestaan als vijftiger. Zijn leven staat op het punt te veranderen, op allerlei vlakken. Hij past niet meer bij de jonge garde, voelt zich daar ongelofelijk ongemakkelijk bij. Toch hoort hij ook niet bij de ouderen, daar is hij nog te vlot voor. Maar wat dan wel? Is hij de enige? Hij probeert zijn heil te zoeken op zijn eigen terrein en organiseert muziekavonden voor 45+-ers. Maar of dat het nu is… Ondertussen is ook Nathalie op zoek naar wat meer vuur in haar leven, wat ook weer zijn problemen met zich meebrengt.


Recensie over Paradijs bij het dashboardlicht

Een klucht eersteklas, een beetje als een mannelijke 50+ Bridget Jones met ADHD. De ene grap volgt de andere op, waardoor het een beetje onrustig lezen wordt. Toch is het voor de oudere garde een feest van herkenning, ondanks het feit dat het vaak simpelweg too much is.

Score: 5


Informatie

Paradijs bij het dashboardlicht, Robert van Eijden

Nijgh en van Ditmar, 252 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789038804491. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Paradijs bij het dashboardlicht op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.