logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Orde van Grootte, Vaclav Smil

Soms zijn de beste boeken niet de boeken waar je een antwoord in vind, maar die je aan het denken zetten. Orde van Grootte is er zo eentje. Vaclav Smil, die al heel wat titels op zijn naam heeft staan, zet met dit boek jouw wereld letterlijk in perspectief… of haalt hem daar uit, net hoe je het bekijkt.

De wereld in hokjes?

Veel mensen nemen bepaalde principes en plakken die over andere problemen heen, in de hoop dat ze daar hetzelfde effect hebben. Zou zouden schaalvoordelen en investeringen overal gelijk werken, is groter altijd efficiënter en is kleiner altijd inferieur. Maar is dat wel zo? Met talloze rekenvoorbeelden en illustraties lees je in dit boek dat er echt een wereld van verschil is tussen formaat en kracht, vermogen en schaal. Je kunt niet alles zomaar met elkaar vergelijken.

Size matters

In De Orde van Grootte vertelt de auteur je dat mensen altijd onder de indruk zijn geweest van gigantische dingen, of ze nu van nature voorkomen of door mensen zijn ontworpen. De redenen zijn niet helemaal duidelijk, maar Smil suggereert dat er elementen zijn van inspiratie, intimidatie, shock en ontzag. Hij volgt de geschiedenis van grote constructies, van Stonehenge tot wolkenkrabbers, en vult een hoofdstuk over de grenzen aan afmetingen die worden opgelegd door materialen, constructiemethoden en economie. Toch heeft een groter formaat ook een keerzijde. Zelfs in het tijdperk van milieubewustzijn is er nog steeds een voorkeur voor grootsheid, bijvoorbeeld in auto’s en tv’s. 

Feiten en cijfers

In De Zwarte Zwaan las je al dat het heel gevaarlijk is om te werken met gemiddelden en aannaames. Ook Smil richt zich op dit idee en onderzoekt hoe het concept van gemiddelden is ontwikkeld en breed is ingezet. Hij vermengt zijn theorie met een een hele reeks feitjes, waardoor het hoofdstuk (het is en blijft toch statistiek…) interessant en begrijpelijk wordt. Zo lees je over de bovengemiddelde lengte van de CEO’s van grote bedrijven, de ergonomie van vliegtuigstoelen en de bergen geld die door een paar mensen worden vergaard. 


Ga direct naar De orde van Grootte op BOL.com.

Recensie over De orde van Grootte

CooleSuggesties topper

Het is heerlijk om eens te lezen dat je echt wel buiten de kaders en hokjes mag denken. Groter is niet altijd beter. Soms is een kleine niche veel effectiever dan een groot, algemeen bereik, is een kleine hond in zijn eigen manier sterker dan een olifant en blijkt een kleine oplossing effectiever dan een grootse aanpassing. Dankzij de prettige manier van schrijven is het een boek voor iedereen, waar je je gewoon eens goed over kunt verbazen. Het geeft geen concrete antwoorden, maar biedt wel een nieuwe kijk op de wereld om je heen!

Score: 9


Informatie

Titel: De orde van Grootte
Auteur:
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 361
Type boek: Paperback
ISBN: 9789046830802
Prijs: 29.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.