logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Op zoek naar de Vindeleer, Rob Geukens

Op zoek naar de Vindeleer - Rob GeukensOp zoek naar de Vindeleer is een wonderlijke mix van allerlei succesverhalen, van Alice in Wonderland tot Annie en van alles er tussenin. Het verhaal speelt zich af in weeshuis St. Judes, waar kinderen eigenlijk hun hele jeugd verblijven – er zijn zelden kinderen die worden opgenomen in pleeggezinnen. Het weeshuis wordt gerund door een lieve oude vrouw en een knorrige dame, waarbij die laatste een flinke stempel drukt op de sfeer in het huis. Mevrouw Noggins (zo heet ze niet echt, maar ze is doof, waardoor ze telkens ‘Nog eens?!’ roept) en haar hond Rattekop (ook de hond heeft een andere naam in het echt) maken de dienst uit en paraderen door het huis met een ijzeren regime.

Kwijt

Wat vreemd is aan het weeshuis: er verdwijnen telkens spullen. Ze gaan zo maar weg, zonder een spoor achter te laten. Alle kinderen zijn wel auto’s, poppen, boeken en andere items kwijtgeraakt. Niemand weet waar ze naartoe gaan. Zo raakt de hoofdpersoon van Op zoek naar de Vindeleer, Kat, haar knuffelbeer kwijt. Ze is echt ontdaan wanneer mr. Eccleston nergens meer te vinden is. En dat merken ook andere kinderen, want zelfs de vervelende Jim Appelflap wil zich er mee bemoeien. Samen gaan ze op zoek naar Mr. Eccleston.

Speurtocht

In een oud boek vinden ze een klein stukje advertentie, dat ooit is geplaatst. Een vreemde advertentie, zonder adres of telefoonnummer. Het was een advertentie van De Vindeleer, die zich ergens in de grote stad moet bevinden. Jim gaat al snel op pad om deze vreemde man te treffen, die alles zou kunnen vinden. Kat gaat er snel achteraan, en trekt in haar eentje die grote, vreemde stad in. Daar maakt ze heel wat bijzonder avonturen mee-  telkens blijft ze hangen bij excentrieke personages die haar gevangen proberen te houden. Bij een snoepwinkel wordt ze in de watten gelegd en vetgemest, bij de speelgoedwinkel wordt ze door een enorme kater gedwongen om mee te spelen. En als ze dan uiteindelijk bij De Vindeleer uitkomt, blijkt haar reis nog lang niet afgelopen! Of toch?

Conclusie over Op zoek naar de Vindeleer

De Vindeleer is een magisch personage dat zijn weerga niet kent. Een man die echt alles kan vinden waar je naar op zoek bent. Daar heeft Kat wel oren naar, als ze haar knuffelbeer kwijtraakt. Een magisch avontuur volgt, met avonturen die lijken op Alice in Wonderland – en soms zowel lang duren als abrupt eindigen. Het einde van het boek gaat wel heel snel: niet alle eindjes worden goed afgerond naar mijn idee. Het boek leest echter heel vlot weg, maar het is jammer dat het verhaal hier en daar wat stottert.

Door:
Score: Op zoek naar de Vindeleer krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Op zoek naar De Vindeleer,
Illustrator: Emilie Timmermans
Clavis, 128 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789044831276. Prijs: 14.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.