logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Op zoek naar de Vindeleer 2: De Brand, Rob Geukens

Op zoek naar de Vindeleer 2 - De brand

Ken je het boek Op zoek naar de Vindeleer al? Daarin maakte je kennis met een weeshuis in Engeland, St. Jude, met alle bijzondere inwoners – met name Kat, Jim en mevrouw Noggins maakte een flinke indruk en speelden een grote rol in het verhaal. Inmiddels is het tijd voor een vervolg: Op zoek naar de Vindeleer 2: De Brand neemt je weer mee naar het weeshuis en diens inwoners. Daar beleven ze heel vrolijke én heel vervelende dingen…

De Brand

De titel zegt het al: nadat Jim is geadopteerd door een paar heel rijke mensen, breekt er een brand uit in St. Judes. Alle gegevens van alle kinderen gaan in vlammen op. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben de kinderen bovendien geen plek meer om te verblijven. Omdat de directrice een tijdje weg is op familiebezoek en mevrouw Noggins flink wat rook heeft ingeademd, is er bovendien niemand die voor de kinderen kan zorgen. Ze komen dus in een ander weeshuis terecht: Welzijn. Dit weeshuis heeft echter weinig op met de welzijn van de kinderen. De beheerders, Kolonel en mevrouw Vantoorn, voeren een ijzeren regime en laten de kinderen ploeteren voor wat ze waard zijn…

Jim Appelflap

Er is echter iets dat voor flink wat rumoer zorgt. Nadat St. Judes is afgebrand en Kat nog even gaat kijken of er spullen te redden zijn, wordt ze gebeld door Jim. Hij is net aangekomen bij zijn pleegouders en die zijn nogal excentriek. Door de rijke fantasie van Jim vreest hij het ergste en denkt dat zijn pleegouders echt monsters zijn. Zijn schreeuw om hulp komt min of meer bij Kat aan, die zich ontzettend ongerust maakt. Kan ze Jim helpen? Dan zal ze eerst moeten ontsnappen uit haar barak! Misschien kan de Vindeleer helpen, zoals in haar eerdere avontuur. Maar waar is die rare man eigenlijk?


Recensie over Op zoek naar de Vindeleer 2: De Brand

Waar het eerste boek behoorlijk fantasierijk en bijna magisch was (het leek eerder op Alice in Wonderland dan een normaal menselijk avontuur), is De Brand juist weer wat realistischer en herkenbaarder. De super strenge Kolonel en zijn mevrouw Vantoorn zijn erg streng en kleineren de kinderen, zetten ze telkens op hun plek. Kat wordt van de ene kant naar de andere kant geslingerd. Zal ze weerstand kunnen bieden aan dit regime, of toch buigen voor de regels? En hoe zal het Jim vergaan bij zijn nieuwe pleegouders? Op zoek naar de Vindeleer 2 is heerlijk geschreven en vormt een spannend avontuur. Soms is het even schakelen tussen de personages – die wisselingen hadden van mij best op een andere pagina of een ander hoofdstuk mogen beginnen. De illustraties zijn expressief en fantasierijk – de zwart-wittekeningen in het boek vind je deels in kleur terug op de cover.

Score: 8


Ga direct naar Op zoek naar de Vindeleer 2: De Brand op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Op zoek naar de Vindeleer 2 – De brand,
Illustrator: Emilie Timmermans
Uitgever: Clavis Books, 174 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789044833577. Prijs: 16.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.