Ben je wel eens in een natuurhistorisch museum geweest? En heb je daar misschien zelfs botten of beelden gezien van prehistorische mensen? Wat lijken ze op ons, hè? Maar stiekem zijn ze ook heel anders dan wij. Dat kan ook wel kloppen, eigenlijk verschillen ze heel veel van ons. Jammer eigenlijk dat ze zijn uitgestorven. Of toch niet? Volgens Nikki, de hoofdrolspeelster van de boeken over Nikki en de Neanderthalers, zijn ze namelijk nog springlevend! Er wordt een neanderthalermeisje ontdekt en naar het Natuurhistorisch Museum van professor Filips gebracht, de baas van opa. Daar wordt ze opgesloten in een kooi en bestudeerd door wetenschappers.
IJstijdmuseum
Nu is Nikki wel een expert op het gebied van de prehistorie. Ze woont namelijk bij haar grootvader in het IJstijdmuseum. Haar ouders zijn namelijk documentairemakers en reizen het hele jaar door. Ze zijn nooit thuis! Gelukkig kan Nikki het heel goed vinden met haar grootvader. Ze staat hem bij in alles wat hij doet. Zelfs wanneer hij het museum moet sluiten, omdat de gemene museumdirecteur de collectie van opa voor zichzelf wil hebben. Maar dan gebeurt er iets vreemds: de neanderthalerbeelden die opa heeft besteld worden geleverd maar ook meteen stukgemaakt. Wie doet nu zoiets? Op de beelden blijken zelfs tandafdrukken te staan!
Levende geschiedenis
De tandafdrukken blijken van een echte Neanderthaler te zijn. De tweelingbroer van opa, oom Frank, blijkt namelijk jarenlang in Finland bij een groep overlevenden te wonen, nadat hij als kind door hen is ontvoerd. De familie van opa dacht dat Frank dood was en heeft er na jaren verdriet geen aandacht meer aan besteed, maar nu staat hij daar toch in het IJstijdmuseum, samen met een tweede kleine Neanderthaler. Maar hoe houden ze ook hem weg bij de gemene professor Filips, de directeur van het Natuurhistorisch museum die opa’s museum wil sluiten?
Spannende avonturen
Al snel zitten ze in een web van geheimen, leugentjes en voelen ze de druk van hun omgeving. Iedereen loopt immers met een smartphone rond en kan zo een filmpje of een foto maken. Het duurt dan ook niet lang of beelden van Mimi verschijnen op het nieuws. Journalisten drommen zich om het IJstijdmuseum om een glimp van Mimi op te vangen. En professor Filips? Die wil Mimi voor zichzelf, om op te sluiten in een kooi en te laten bestuderen door wetenschappers…
Nikki en de IJstijdtuin
Maar dat is nog niet alles. In het tweede boek van Nikki en de Neanderthalers, Nikki en de IJstijdtuin, blijkt dat professor Filips nog iets veel ergers van plan is geweest. Hij heeft namelijk een oude dierentuin opgekocht en wil daar een IJstijdtuin in beginnen. Hij heeft namelijk een techniek ontwikkeld waarmee hij oude dieren weer tot leven kan wekken. Net als de filmserie Jurassic Park, eigenlijk. Wanneer Nikki en Mimi de prehistorische dieren ontdekken zijn ze geschokt, maar ze zijn helemaal ondersteboven als ze ontdekken dat de professor ook Neanderthalerkindjes kweekt in couveuses! Dat maakt hen wel heel boos en ze besluiten alle hulp in te roepen die ze kunnen krijgen. Maar niet al te veel mensen mogen weten dat de Neanderthalers nog echt bestaan. Hoe kunnen ze dit goed oplossen? Gelukkig zijn daar nog altijd Opa, oom Frank, Nikki’s ouders en een slimme stagiaire die met raad en daar klaarstaan.
Recensie over Nikki en de Neanderthalers
De boeken van Nikki en haar Neanderthalers spreken absoluut tot de verbeelding. Ze zijn leuk en vlot geschreven, zonder al te veel moeilijke woorden of begrippen. In het tweede boek wordt soms iets te veel uitgelegd naar mijn smaak, maar echt hinderlijk is het niet. Door het boek heen staan vrolijke illustraties in zwart-wit die laten zien hoe het Nikki, Mimi en haar vrienden vergaat. Een spannende boekenserie voor jongens en meisjes met een stoere chick in de hoofdrol.
Score: 8
Informatie
Nikki en de Neanderthalers, Anne-Margreet Matsuura
Illustrator: Edwin Rhemrev
Kluitman, 158 pagina’s, Hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789020622737. Prijs: 13.99 euro.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: