logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Nieuwe kaarten van de wereld, Alastair Bonnett

nieuwe kaarten van de wereld

De wereld is maar een bijzonder iets. Dat ontdek je al wanneer je vanuit ons kikkerlandje naar andere gebieden reist: of je nu naar Spanje rijdt of naar zuid-Limburg, naar Rusland of Groningen – ieder gebied heeft een heel ander landschap, een andere cultuur en andere ecologische eigenschappen. In Nieuwe kaarten van de wereld duikt Alastair Bonnett juist op die verschillende aspecten, om ze stuk voor stuk op de wereldkaart te projecteren. Dat levert heel bijzondere kaarten op!

Unieke blik op de wereld

Die bonte verzameling kaarten brengt een geweldig nieuw wereldbeeld met zich mee, waar je je over kunt verbazen. In een wereld waarin we waar dan ook en wanneer dan ook op de hoogte zijn van heel veel zaken. Statistieken als leeftijd, de hoeveelheid gesproken talen, het aantal miersoorten, vervuiling, obesitas en de benzineprijzen: alles kun je meten, vergelijken en koppelen aan landen en gebieden! Dat levert bijzondere en vooral kleurrijke plaatjes op waar jij je dan weer over kunt verbazen. Of niet, want sommige elementen (zoals obesitas) zijn natuurlijk redelijk duidelijk. Andere dingen, zoals een fenomeen als ‘geluk’ of Twitterrelaties, zijn voor ons minder goed meetbaar of te bedenken – dat levert dan weer verrassende resultaten op!

Unieke atlas

Enkele van deze kaarten zijn je misschien al bekend. De schrijver, sociaal geograaf Alastait Bonnett is namelijk een bekende cartgraaf – waar je vast al wel eens iets van voorbij hebt zien komen. Ook heeft hij een paar kaarten gebaseerd op kaarten van anderen, maar dan aangepast naar de meest recente cijfers. Het idee van dit soort kaarten is dus niet helemaal uniek (hoewel het nog steeds erg origineel is), maar de combinatie van 50 van deze kaarten maakt het boek Nieuwe kaarten van de wereld wel erg interessant!

Ga direct naar Nieuwe kaarten van de wereld op BOL.com.


Recensie over Nieuwe kaarten van de wereld

Dit boek is een unieke atlas, waarbij verschillende statistische feiten op de wereldkaart worden geprojecteerd. Zo zie je in 1 oogopslag hoe het met de wereld is gesteld. De tekst en uitleg zijn daarbij een dankbare aanvulling, hoewel de tekst niet heel toegankelijk is geschreven. Dat is jammer, anders had het boek een groot publiek aangesproken! De uitwerking is netjes en mooi, het boek is met zijn A4+-formaat lekker groot om in te neuzen en je te verbazen.

Score: 7


Informatie

Nieuwe kaarten van de wereld,
Illustrator: Alastair Bonnett
Uitgever: Fontaine uitgevers, 320 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789059568150. Prijs: 29.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.