logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Niets te verliezen, Jennefer Mellink

Niets te verliezen is een bijzondere mix tussen een young adult boek, een thriller en uiteindelijk een spannende whodunnit in de ontknoping. Hoewel er helemaal niet veel gebeurt in het verhaal, is het juist die sluimerende spanning die het verhaal zijn suspense brengt. Hoe lang zal onze mysterieuze sluiper onopgemerkt kunnen blijven… en tot wat is hij nog meer in staat?

Huissluiper

Het verhaal van Niets te verliezen gaat over twee mensen: Romee en Elijah. Het is lastig om te duiden wie eigenlijk de hoofdpersoon is, het hangt er een beetje van af hoe je het verhaal bekijkt. Beide personages vertellen hun kant van het verhaal – of laten zien hoe hun verhaal zich ontvouwt. Elijah is een jongen die wordt opgevoed door een alleenstaande pleegmoeder. Hij heeft het prima naar zijn zin, maar hij heeft ook al de nodige ellende meegemaakt. En hij heeft een bizarre hobby: hij breekt in bij mensen om daar te ‘leven’ in huis, als er niemand is. Voor hij weggaat legt hij alles netjes op zijn plek, zodat niemand er van af weet. Maar soms wil jij de grenzen opzoeken… en maakt hij kleine aanpassingen. Wisselt hij fotolijstjes, legt hij iets op een andere plek neer. Een van die huizen is dat van Romy, die met haar moeder en ‘stiefvader’, haar kleine zusje en stiefbroer in een afgelegen huis woont. En Romee heeft ook in de gaten dat er iets niet pluis is. Maar wat? Zo’n sluipbewoner verwacht je niet, toch?

Familieperikelen

Nu ligt de meeste aandacht op let leven van Romee. Zij heeft wat moeite met haar nieuwe stiefvader, die niet altijd even subtiel is met wat hij zegt en doet (en het vooral op Romee gemunt lijkt te hebben). Van alles wat mis gaat in huis, kijkt hij Romee als eerste aan. Daarbij heeft ze ook nog een jonger zusje en de oudere stiefbroer Daan, waarvan ik denk dat-ie wel een oogje op Romee zou kunnen hebben… en er is de beste vriendin van Romee, Shannah, die heel actief is op social media. Romees vriendje Bart, een vreemd kereltje dat komt opdraven wanneer het hem zint. Uit de verhalen van Elijah lees je dat hij best jaloers is op Shannah en Bart, omdat ze zo dicht in de buurt bij Romee mogen en kunnen komen… wat natuurlijk zorgt voor een subtiele spanning. Want één ding is zeker: echt psychisch gezond is Elijah niet!


Ga direct naar Niets te verliezen op BOL.com.

Recensie over Niets te verliezen

Niets te verliezen is bijna een voyeuristisch boek, vooral omdat het vanuit de visie van Elijah geschreven is, die in de schaduwen leeft in het huis van de knappe Romee. Zijn bijzondere levensstijl brengt hem al genoeg kicks, maar hij gaat telkens een stapje verder om nieuwe ervaringen op te doen en reacties uit te lokken. De vraag is alleen: hoe ver zal hij gaan, en hoe zullen de eigenlijke bewoners daar op reageren? Ik had persoonlijk meer over Elijah willen lezen, hem wat meer aan het woord gelaten. Ook zijn er genoeg vraagtekens: waarom trekt zijn pleegmoeder nooit aan de bel? Niets te verliezen is een kort, vlot geschreven boek met een fijne spanningsboog en een tamelijk snelle afwikkeling als afsluiter.

Score: 7


Informatie

Titel: Niets te verliezen
Auteur:
Uitgever: Kluitman
Aantal pagina’s: 104
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789020609691
Prijs: 9.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.