logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Negativiteit mania, Rijn Vogelaar

In onze wereld staat negativiteit voorop. Mensen zijn (te) kritisch geworden op hun doen en laten, waardoor het hele leven minder vrolijk en energiek begint te worden. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, want juist door in zo’n negatieve spiraal te belanden maak je de wereld er niet bepaald beter op. In het boek Negativiteit Mania omschrijft Rijn Vogelaar vanuit ieder aspect van onze samenleving hoe de negativiteit de overhand heeft weten te krijgen, maar ook hoe je het tij kunt keren. Want laten we wel wezen: een compliment of schouderklop is toch veel leuker dan een duim op je hoofd?

Samenleving

Misschien denk je wel dat het allemaal wel meevalt, dat negatieve denken. Misschien vind je mij juist wel negatief omdat ik zoiets zeg (ha! punt gemaakt, zou ik zeggen 🙂 ) maar als je eens kritisch om je heen kijkt zul je zien wat ik bedoel. Humor lijkt vooral grappig als andere mensen lijden – denk aan de sarcastische humor van cabaretiers of de populaire ‘home videos’. Maar ook op scholen wordt er vooral gelet op wat er niet goed gaat in plaats van wat er beter gaat – in het bedrijfsleven is dat niet anders. Met talloze sprekende voorbeelden en dito theorieën maakt Rijn het nog duidelijker dan ik, hier, in deze paar zinnen.

Positieve insteek

Ondanks al die negatieve voorbeelden en theorieën is er natuurlijk nog genoeg ruimte voor een positieve insteek, want om aan die negatieve spiraal te ontsnappen moet je juist positief durven zijn. Dat kan op heel veel verschillende manieren, van kleine attenties tot je negatieve ervaringen of gevoelens simpelweg op een andere manier uitspreken. OP zo’n manier kun je ontsnappen aan je instinctief alarmerende brein en verder kijken dan je dag lang is. In het boek Negativiteit Mania lees je over de impact van negativiteit in diverse segmenten, maar lees je vooral over bewegingen die de sleur proberen te verbreken. Over nieuwe manieren van onderwijs, journalistiek en het bedrijfsleven, alles gestaafd door wetenschappelijk onderbouwd psychologisch onderzoek. Zo kunnen we langzaam bouwen aan een constructieve samenleving!

Conclusie over Negativiteit Mania

Geen positief onderwerp, dat is zeker, maar wel met een positieve insteek. Tussen alle negatieve bevindingen en ervaringen is er namelijk genoeg ruimte voor manieren om het tij te keren en een positieve draai te geven aan onze samenleving. Hoewel we het met zijn allen moeten doen is er een begin nodig: jezelf, wellicht? Dit prettig leesbare boek vol voorbeelden, theorieën en onderzoeken zorgt voor een vliegende start. Een stukje bewustwording en bovenal een stukje kennis dat je nodig hebt om aan de slag te gaan met positiviteit. Dat is toch de allermooiste tijd!

Door:
Score: Negativiteit Mania krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Negativiteit Mania,
Anderz, 255 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789462960718. Prijs: 20 euro.

Ga direct naar Negativiteit Mania op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.