logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Naar de sterren, Stephen Walker

Naar de sterren geeft een unieke blik op een gebeurtenis in de geschiedenis waar je eigenlijk veel te weinig over hoort. Het gaat over de bijzondere wedloop om de ruimte te beheersen, waar de Amerikanen natuurlijk weer de strijd aangingen met de Russen. Maar hoewel de Amerikanen hoge ogen gooiden met het feit dat ze Neil Armstrong in 1969 op de maan wisten te zetten, was het nog altijd Yori Gagarin die als eerste mens de dampkring verliet… al in 1961!

Spannend avontuur

Naar de sterren vertelt over de gebeurtenissen die deze keuze hebben bepaald, wat er allemaal gebeurde in de ruimte en wat er sindsdien allemaal in de doofpot is gestopt. Er gaat namelijk nogal een geschiedenis schuil achter dit bijzondere en memorabele moment. Zo was het voor de Sovjets een duidelijk prestatiedingetje: ze waren te laat met de atoombom en waren vastberaden om de ruimte als eerste te betreden. Walker vertelt over de ontwikkeling van verschillende raketten, waar het allemaal misging, waarom ze eerst honden de ruimte in schoten en waarom juist Gagarin is gekozen om de ruimte te verkennen.

Dagboek

Volgens Walker is er ontzettend veel aan het licht gekomen dankzij een uitgebreid dagboek van een hoge functionaris, die nauw betrokken was bij het hele kosmonauten-project. Het is een bijzonder boek, zeker omdat het door veel vergelijkingen recht tegenover het Amerikaanse ruimteprogramma wordt gezet – een programma dat bij de meesten beter bekend is en ‘de standaard’ is geworden als het komt op ruimtevaart. Daarbij wordt ook flink ingegaan op de onderzoeken van Kennedy, die heel direct plannen heeft gesmeed om de Russen op ieder mogelijk vlak dwars te zitten of te overtreffen. Het resultaat kwam een jaar later, met de Apollo-missie. Er werd zelfs een CIA-missie opgezet om een belangrijk onderdeel van de Russen te stelen!


Ga direct naar Naar de sterren op BOL.com.

Recensie over Naar de sterren

Naar de Sterren is een omvangrijk document dat de ruimtewedloop tussen de Russen en de Amerikanen op een heel pakkende en boeiende wijze weet te vangen. Het leest bijna als een thriller, ondanks het feit dat het is opgebouwd uit documenten, verslagen, dagboeken en interviews. Het middelpunt van het boek is een dramatisch, van minuut tot minuut verslag van de opstijging van kosmonaut Yuri Gagarin in een baan om de aarde en de bijna catastrofale terugkeer naar de aarde. Een aantal fotopagina’s drukken nog even een stempel op het documentaire-gehalte van dit boek.

Score: 8


Informatie

Titel: Naar de sterren
Auteur:
Uitgever: Hollands Diep
Aantal pagina’s: 558
Type boek: Paperback
ISBN: 9789048853755
Prijs: 23.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.