logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Modern Baking, Donna Hay


Bij het boek Modern Baking had ik even wat bedenkingen, eerlijk gezegd. Haar vorige boek, xxxx, was namelijk zo’n trendy boek vol powerfoods en gezonde alternatieven. Niets mis mee, natuurlijk, maar wel een kostbare oefening van je hobby – en soms moet je gewoon kunnen genieten van een heerlijke overdosis suiker, chocolade en zoetigheid! Gelukkig is dat helemaal aan de orde bij dit geweldig grote kookboek.

Taarten, koekjes en alles daartussenin

Dat is de ondertitel van Modern Baking, en daar slaat ze de spijker precies op de kop. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken: Chocolade, Karamel, toffee en koffie, Suiker en specerijen, Vruchten en bessen, Melk en room. Ieder hoofdstuk bevat een aantal mooie variaties op comfort food, waar je je vingers bij af zult likken. Ieder hoofdstuk bevat bovendien nog twee tussenhoofdstukjes: Quick fix en Fresh & Light. Bij Quick Fix gaat het niet zozeer om het oplossen van kleine problemen, maar juist snelle alternatieven voor lekkere gerechten. Daarbij wordt dankbaar gebruikgemaakt van andere producten, zoals kant-en-klare koekjes en likeurtjes. Lekker snel, voor dat onverwachte bezoek, maar ook voor wanneer je even geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Fresh & Light gaat juist over het koken met verse en rauwe ingrediënten. De bekende powerfoods, inderdaad, als kokosolie, rauwe chocolade en volkorenspeltmeel. Hoewel deze gerechten natuurlijk qua smaak niet onderdoen voor hun ‘normale’ broertjes, zijn de ingrediënten wat minder toegankelijk voor de lokale buurtsuper – en is het prijskaartje voor de resultaten een stuk hoger.

Sfeervol

Als er iets is wat Donna Hay in haar boeken goed voor elkaar heeft, is dat wel de styling en de vormgeving. De fotografie is briljant: sfeervol, strak en toch huislijk gezellig. Het boek gebruikt een vast patroon: op één pagina staan twee recepten. Op de pagina ervoor vind je een sfeerfoto van het eerste gerecht, op de pagina erna een foto van het tweede. Soms is er een afbeelding met twee gerechten erop, maar dat is de uitzondering op die regel. Dat houdt in dat je inderdaad een oneven aantal pagina’s hebt. Er is dus een afwisseling tussen een spread met een recept en een foto en een spread met twee foto’s. Op die manier komt het een beetje over alsof je in een groot plaatjesboek uit luilekkerland bladert, met een kijkje achter de schermen als toetje.

Duidelijke recepten

De recepten zelf zijn duidelijk omschreven en helder genoteerd. Zonder al te veel poespas krijg je een lijstje ingrediënten en de stappen, netjes uitgeschreven. Even vreemd: de hoeveelheid van het recept staat achter de laatste omschrijving, vetgedrukt. Dat had ik liever bovenaan gezien, evenals een richtlijn qua baktijd en voorbereidingstijd.

Ga direct naar Modern baking op BOL.com.


Recensie over Modern Baking

CooleSuggesties topper

Modern Baking is een moderne bakbijbel voor iedere thuisbakker. Het is niet alleen geschikt voor de ervaren bakker, zoals de indrukwekkende foto’s doen vermoeden, want als je even goed kijkt, zie je dat de resultaten eigenlijk juist stralen in hun eenvoud. De recepten zelf zijn dan ook zeker geschikt voor de beginnend bakker, die met dit boek een rijke wereld aan heerlijke recepten in huis haalt. Naast gangbare klassiekers (met een eigen draai) heeft ieder hoofdstuk ook een eigen trendy deel met hippe ingrediënten en een cheat-sheet voor snelle resultaten met kant-en-klare deelbestanden.

Score: 9Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Modern Baking,
Illustrator: Donna Hay
Uitgever: Spectrum, 400 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789000360550. Prijs: 35 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.