logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Mijn receptenboek


mijn receptenboek

Ik sta graag in de keuken. Dat die ik dan ook dagelijks – als man heb ik die schone taak op me genomen. En ik probeer ook graag dingen uit. Sommige zijn succesvol, andere minder… je kunt je dus voorstellen dat er een flinke stapel knipsels uit tijdschriften en printjes van websites liggen. Allemaal recepten die nog eens uitgeprobeerd moeten worden of die al eens zijn uitgeprobeerd. Een zooitje is het, dat kan ik je verzekeren! Het is vooral jammer dat de recepten die al eens zijn gelukt (en geslaagd zijn bevonden door ons kritische testteam) tussen al die andere papieren liggen. Inmiddels ben ik bezig om daar wat structuur in aan te brengen middels Mijn Receptenboek.

Mijn receptenboek

Het principe van Mijn Receptenboek is heel eenvoudig. Het in ringband gebonden boek bestaat uit 144 pagina’s. Iedere pagina biet plaats voor een titel, een ingrediëntenlijst, een bereidingswijze en wat algemene informatie, zoals het aantal personen, de voorbereidingstijd en de kooktijd. Je kunt er zelfs een score aan geven, hoewel ik me niet voor kan stellen dat er 1- of 2-sterrecepten in het boek terecht gaan komen! Dankzij de ringband kun je het boek heel goed openleggen. Dat maakt het gebruik tijdens het koken wel zo overzichtelijk. Het dikke papier zorgt ervoor dat inkt niet snel doordrukt en dat een spatje water, tomatensaus of vruchtensap niet meteen zorgt voor een onooglijk boek.

Ordenen

Het nadeel van een boek is dat je dan nog geen structuur hebt in je recepten. Het zou dan nog snel een rommeltje worden. En hoewel de bladen in Mijn Receptenboek vast zitten, kun je wel wat orde in de chaos scheppen door de gebruikte tabbladen. Die maken een onderverdeling in Basisrecepten, Hapjes en voorgerechten, Vlees en gevogelte, Vis en zeevruchten, Groenten en salades, Pasta en rijst, Pizza, quiche en co en tot slot een klein deel voor Desserts. Een te klein deel, als je het mij vraag, maar aangezien we absoluut geen vis-eters zijn offer ik die katern graag op aan taart en gebak! Iedere katern heeft overigens een eigen kleur, wat het makkelijk maakt om ze uit elkaar te houden. De tabbladen zijn glad van structuur en minder vatbaar voor vocht en vuil.

Conclusie over Mijn Receptenboek

Hoe eenvoudig kan het zijn? In Mijn Receptenboek schrijf je al je gerechten, gesorteerd per maaltijdcategorie. De schrijfruimte voor de ingrediënten is wat klein (korte regels). Die indeling had dus wat beter gekunt, maar voor de bereidingswijze is het juist weer een mooie regelruimte. Recepten klaar? Schrijven maar!

Door: CooleSuggesties
Score: Mijn Receptenboek krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Mijn receptenboek,
Deltas, 144 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789044751253. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Mijn receptenboek op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.