logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Masterclass bakken


Heel veel komt het nog niet terug op CooleSuggesties, maar mensen die me kennen weten dat ik een echte zoetekauw ben en graag bak (ook daar neem ik lang niet genoeg tijd voor – ik weet het, ik weet het!) maar aan mijn kookboekenverzameling kan het in ieder geval niet liggen. Vol spanning kijk ik altijd uit naar nieuwe bakboeken voor bijzondere recepten, nieuwe technieken of praktische tips. Ik was dan ook erg benieuwd naar Masterclass bakken, geschreven door Matthew Jones.

Over de auteur

Matthew Jones heeft een aantal kleine bakkerijen in Londen en zelfs eentje in Saoedi Arabië, waar hij garant staat voor authentieke en vooral ambachtelijk gemaakte producten. Niks pakjes en zakjes dus, gewoon vakmanschap, ervaring en veel liefde. Zoals het hoort in de keuken. Die passie straalt ook wel af van dit boek. Hij vertelt vol overgave over zijn ervaringen en zijn voorliefde voor brood en zoetigheid komt in ieder hoofdstuk goed naar voren.

To masterclass or not to masterclass

Toch is de naam van het boek een tikje misleidend. Natuurlijk staan er stap-voor-stap technieken in het boek die je meenemen door bepaalde processen, maar op dat vlak verschilt het eigenlijk niets van andere kookboeken. Eigenlijk mis ik ook juist die kleine tips en trucjes, die praktische technieken die jouw resultaten net naar een hoger niveau tillen. Wel kun je in dit boek vertrouwen op een aantal moeilijkheidsgradaties, zodat je kunt groeien in je baksels en creaties. Maar: van een masterclass had ik iets meer praktische tips en technieken willen zien.

Alle kanten van de bakkerij

Mocht je willen beginnen met bakken, dan is dit wel een prima allround kookboek. Het omvat namelijk de grootste disciplines van de keuken, van brood tot koek, van taart tot doughnuts (of zal ik gewoon donuts zeggen?). Ook desserts, jams en zelfs een hoofdstuk over kerstrecepten komt in dit boek naar voren. De meeste recepten zijn vrij klassiek van aard, verwacht dus geen spannende recepten met bruidstaarten of verrassende combinaties: Masterclass bakken begint bij de basis – en dat is weer een positief punt. Houd overigens met het brood ook rekening met een behoorlijke wachttijd. Jones is namelijk van het slag bakkers dat het deeg het liefst een nacht laat rijzen in de koelkast, voor een goede smaakontwikkeling. Een bewezen techniek, dat zorgt voor een vollere smaak en een fijnere gisting, maar wel eentje die aanzienlijk meer wachttijd in beslag neemt!


Ga direct naar Masterclass bakken op BOL.com.

Recensie over Masterclass bakken

Masterclass Bakken is een fijn bakboek met een aantal goede basisrecepten. In tegenstelling tot de meeste Britse bakkers weet Matthew Jones de suikerpot goed te vinden en heerlijk op smaak. Dat Matthew Jones gaat voor de ambachtelijke aanpak is duidelijk te zien. Hij laat stap voor stap zien hoe je bepaalde recepten aanpakt in woord en beeld. Foto’s en illustraties wisselen elkaar af om de instructies te verduidelijken. De ‘anatomie’-foto’s zijn grappig, maar voegen lang niet altijd iets toe. De instructies zijn stap voor stap opgeschreven, gescheiden door een halve witregel. Daardoor zijn ze prima te onderscheiden. De inleiding is heel persoonlijk en de foto’s laten zien hoe het resultaat zou kunnen zijn. Ook die zijn eerlijk, ambachtelijk en ook haalbaar voor de beginnend bakker.

Score: 8


Informatie

Titel: Masterclass bakken
Auteur:
Uitgever: Terra
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789089899149
Prijs: 29.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.