logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Luchtpiraten, Dan Walker

LuchtpiratenPiraten zijn voor alle leeftijden en jaargetijden. Piraten zijn cool, stoer, gevaarlijk … en soms ook heel aardig. Tenminste, als we Dan Walker mogen geloven in zijn boek Luchtpiraten. Dit spannende boek draait allemaal om Zoya DeLarose – een naam die al tot de verbeelding spreekt. Dit meisje is als baby te vondeling gelegd bij een weeshuis, waar ze tot nu toe heeft geleefd. In het begin van het boek leren we haar kennen als een echt boefje – ze doet lever wat niet mag, dan wat volgens de regeltjes is. Dat brengt haar vaak in de problemen. Gelukkig is de baas van het weeshuis een aardige man (en gek op piraten) dus ziet hij het regelmatig door de vingers.

De lucht in

Maar dan gebeuren er ineens een paar dingen heel snel achter elkaar. De baas van het weeshuis, meneer Whycherley, wordt vermoord! Zoya kijkt de dader recht in de ogen, en weet meteen dat ze zo snel mogelijk weg moet. En dat lukt, dankzij de hulp van een bende zeepiraten. Je zou dan denken dat ze in gevaarlijke handen is, maar niets is minder waar. Kapitein Vaspine heeft een hekel aan geweld en wil zelfs niet met een sabel rondlopen! Nee, in tegenstelling tot de meeste piraten steelt hij van de rijken om het aan de armen te doneren. Een goed doel, niet? En zijn hele bemanning is het met hem eens. Zelfs de stoere en oersterke BeeBee, de vervaarlijke zwaardvechtster Rosie en haar vingervlugge zoon Bucker zijn heel zachtaardig.

Vluchten of aanvallen

Dan komt de waarheid over Zoya aan het licht. Ze blijkt de dochter te zijn van een heel succesvolle piraat, waar kapitein Vaspine en de gezamenlijke vijand, Kane onder hebben gediend. Helaas was Kane het niet eens met de vredelievende manier van werken en sloeg compleet de andere kant op… de weg naar macht en overheersing! Daar staat nog één ding voor in de weg: de schat die de vader van Zoya heeft verstopt, en waar Zoya de sleutel van zou hebben… zij is dus de enige die in de weg staat van nog meer macht en rijkdom!

Conclusie over Luchtpiraten

Dan Walker heeft met Luchtpiraten echt een heel bijzonder boek geschreven. Hoewel het een beetje in het midden wordt gelaten hoe die schepen nu eigenlijk de lucht in gaan (en blijven) is het toch een idee dat erg tot de verbeelding spreekt. Het verhaal is wat vlak en (op de luchtschepen na) niet bijster origineel, maar wel onderhoudend geschreven. Het leest prettig weg en bevat weinig moeilijke termen of begrippen. Bovendien: piraten! Door: Score: Luchtpiraten krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Luchtpiraten,
Illustrator: van Holkema & Warendorf, 304 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789000357130. Prijs: 16.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.