logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Lang leve Jane

Het boek Lang Leve Jane neemt je mee naar de verre geschiedenis: Engeland, 1553, om precies te zijn. Het is een warrige periode vol oorlog, bedrog en troonswisselingen. Het is het moment dat Lady Jane Grey maar liefst 9 dagen koningin was, voor ze van de troon werd gestoten en werd onthoofd. Dat klinkt allemaal behoorlijk wreed en bruut, maar volgens de schrijfsters van Lang Leve Jane ging het toch anders…

Zieke Edward

Na de dood van Koning Henry VI verscheen zijn enige nog levende zoon op de troon: de zestienjarige Edward. Een schriel kereltje, dat bovendien al heel lang ziek is. Hij heeft ‘de aandoening’ zoals het zo subtiel wordt verwoord in het boek. Zijn raadsheer geeft hem het advies om de troon over te dragen aan zijn nicht, zodat diens zoon (als ze ooit een zoon krijgt) de rechtmatige troonopvolger kan worden. Maar dan blijkt er een snood plan achter te steken, om de troon af te nemen en Edwards halfzus Mary op de troon te laten plaatsnemen. Edward ontdekt dit en vlucht.

Magie en fantasy

Er is nog een belangrijk onderdeel dat een grote rol speelt in het verhaal. Sommige mensen in het boek beschikken namelijk over magische krachten, waardoor ze kunnen veranderen in dieren. Deze Edianen (Ethianen) werden lange tijd gewoon geaccepteerd, maar er is een opstand ontstaan tussen de Ethianen en de Waarachtigen. De Waarachtigen verafschuwen de magische krachten van de Edianen en willen ze eigenlijk het liefst dood hebben. Mary, de halfzus van Edward, ziet dat wel zitten. Zij is een echte Waarachtige, terwijl Edward juist voor de Edianen is.

Jane

En daartussenin druist dus de hoofdpersoon van ons verhaal: Jane! Deze roodharige boekenwurm wordt uitgehuwelijkt met de knappe Gifford (Noem me G!), de zoon van de snode raadsheer. Een buitenbeentje, aangezien hij overdag in een paard veranderd en de hele dag door de omgeving galoppeert. Dat is dus wel een dingetje! Bovendien weet Jane echt niet of ze G kan vertrouwen, nadat ze ontdekt van het gemene plannetje van zijn vader. Nadat Mary de troon heeft ingepikt, gaan ze samen op pad om Edward te zoeken. Daarbij moeten ze alle hulp aangrijpen die ze kunnen krijgen!


Ga direct naar Lang Leve Jane op BOL.com.

Recensie over Lang Leve Jane

CooleSuggesties topper

Lang Leve Jane is een heerlijk fantasyboek dat je meeneemt naar de wereld van middeleeuwse magie en folklore, naar een stukje vergeten geschiedenis waar eigenlijk maar weinig over bekend is – en daarmee ook genoeg ruimte biedt voor fantasie en een flinke dosis dierenmagie. Hoewel het boek eigenlijk draait om Jane, spelen Gifford en Edward natuurlijk ook een grote rol. Jaloezie, verliefdheid, wantrouwen en nieuwe kennis brengen ons vriendenclubje steeds verder naar het heroveren van de troon. Of toch niet?

Score: 9


Informatie

Titel: Lang Leve Jane
Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers
Aantal pagina’s: 429
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 14 jaar
ISBN: 9789048868681
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.